Španělská kuchyně (12/22)
Tapas, pinchos a jiné chuťovky Účinkují Mónica García a Pablo Llorens
Jít na "tapas" nebo "pinchos" /čti: pinčos/, tedy drobné chuťovky, není ve Španělsku podnik pro jednotlivce, nýbrž společenská záležitost. Pro tento druh činnosti existuje i sloveso "tapear" nebo celý výraz "ir a tapear" - jít na tapas. Pochopitelně do více různých podniků. V některých částech Španělska, hlavně v Andalusii nebo Extremaduře, vám chuťovku dají zdarma ke každé skleničce piva, vína nebo limonády. Jinde se platí zvlášť. Tam, kde existuje kultura tapas započítaných v ceně nápoje, si lidé občas vyrazí po barech večeřet jen tapas. Ale abyste chuťovku zdarma dostali, musíte si pokaždé objednat sklenku piva nebo vína... Konce si umí každý představit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.