Sousedské dílny, 3D tisk, e-knihy nebo půjčování obrazů. I to je dnes Městská knihovna v Praze

27. prosinec 2021

Před 130 lety byla založena Městská knihovna v Praze… a ještě před deseti nebo dvaceti lety byl její název stále synonymem pro „půjčovnu knih“, ačkoliv už tehdy nabízela mnohé další služby. Čím by ale měla být knihovna pro 21. století? 

Všechny epizody

„Naším hlavním úkolem je pořád půjčování papírových knih, nicméně online a pobytové služby budou narůstat. Podstatná je pro nás role knihovny jako ‘třetího místa‘, kde se můžete potkávat s lidmi, kulturou a vzdělaností. A zároveň se snažíme podporovat kreativitu široké veřejnosti a nabízet k ní nízkoprahový přístup,“ prohlásil ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák o směřování jemu svěřené instituce.

Jakým způsobem k tomu ale knihovna přistupuje, co nabízí a jak jim nové plány zkřížila pandemie koronaviru? Co si tu lze všechno vypůjčit domů, stáhnout do počítače nebo vyzkoušet na místě či online? O tom si redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková povídala s odborníky z jednotlivých oddělení zaměřených na výtvarné umění, digitalizaci, technologie nebo na hry, a s jejich kolegy z komunitních dílen. 

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka