Soudobá skladba musí sboru zachutnat...! Setkání s Miroslavem Košlerem

25. červenec 2021

Devadesáti let by se 25. července 2021 dožil vynikající sbormistr, dirigent a pedagog prof. Miroslav Košler. V den jeho nedožitého jubilea mu patřily Krásné hlasy, tentokrát znějící kompletně sborovou tvorbou.

Připomeňte si s námi uměleckou i životní dráhu Miroslava Košlera, počínaje rodinným zázemím, kterému dominovala matka – výborná klavíristka a zpěvačka, a otec – violista opery Národního divadla v Praze. A také o tři roky starší bratr Zdeněk, pozdější věhlasný symfonický a operní dirigent, který svého bratra Miroslava důkladně připravil na vysokoškolská studia.

Nahrávkami chceme zdokumentovat působení Miroslava Košlera jak u amatérských, tak u profesionálních těles, mezi která po celý život dělil svoje síly. V čele s Miroslavem Košlerem nám zazpívá Pěvecký sbor ČKD Praha, u kterého strávil více než padesát sezón, uslyšíme Pražský mužský sbor FOK i Pěvecký sbor Československého rozhlasu.

Čtěte také

V pořadu zazní i Košlerovo vyprávění zaznamenané v roce 2001. Dozvíme se o rozdílnostech v přístupu hudebních amatérů i profesionálů, o soudobých skladbách, které se všemi svými sbory Košler pravidelně uváděl, pan profesor tu připomíná i své několikaleté působení v čele orchestru činohry Národního divadla. K tomu všemu zní z jeho snímků Dvořák, Schubert, Čajkovskij, Poulenc, i jeho skladatelští současníci Zdeněk Lukáš a Arpád Balász.

Spustit audio