Sněhulák taje, asi má teplotu!

3. prosinec 2015

aneb Písničkou za zdravější klima. V Paříži probíhá obrovská konference, kde se hlavy všech států snaží dojednat pravidla, jak zastavit globální oteplení a další klimatické změny. Možnosti muzikantů jsou mnohem prostší, ale zároveň dlouhodobější a prosty jakýchkoliv vedlejších zájmů: vyzpívávají své obavy, zhmotňují svá znepokojení do tónů a zvuků, upozorňují na nejrůznější nešvary a vyzdvihují svá přání prostřednictvím melodií, harmonií a rytmů.

Projekt „Folk Music @ Planet Earth 2015” iniciovala Evropská vysílací unie. Vznikla kolekce 24 nahrávek z různých zemí Evropy a z Koreje včetně instrumentálky Jana Žambocha z Valašska z jeho alba Guitar & Forest. Každý z participujících umělců poskytl též své krátké vyjádření k dané problematice. Snímky všech zúčastněných s jejich vyjádřeními naleznete ve fotogalerii. Nahrávku Jana Žambocha zde nebo i s ostatními skladbami alba na jeho webových stránkách. Do půlhodinové Čajovny se nám vejde jen menší výběr: z Koreje, z Irska, Islandu, Bulharska, Chorvatska, Estonska, Ruska a z Maďarska.



Některé další ukázky z projektu Folk Music @ Planet Earth si můžete poslechnout zde:



Co si myslíte o globálním oteplování vy?Napište nám na adresu cajovna@rozhlas.cz. Nejzajímavější názory odměníme hezkými cédéčky.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio