Smíchov, Masaryčka, Žižkov. Opuštěná území se mění v nové městské čtvrtě. Jak změní tvář Prahy?

23. prosinec 2022

Jsou to nezastavěné a nevyužité plochy uvnitř města, kde mohou žít a pracovat tisíce lidí. Některé pražské brownfieldy se postupně proměňují v nové městské čtvrtě a seriál Mozaiky se zaměřil na transformaci a budoucnost železničních brownfieldů.

Masarykovo nádraží a projekt světové architektky Zahy Hadid

Jedním z developerských projektů, které zásadně ovlivní podobu Prahy, je aktuální výstavba u Masarykova nádraží. V území, kde začíná poslední velký brownfield v Pražské památkové rezervaci, už stojí hrubá stavba dvou obřích domů, navržených kanceláří světoznámé architektky Zahy Hadid. V následujících letech by se ovšem mohlo proměnit celé území mezi vlakovým a autobusovým nádražím na Florenci, které bylo předmětem mezinárodní urbanistické soutěže Florenc 21.

Smíchov, největší výstavba v moderních dějinách Prahy

Transformace železničního brownfieldu na Smíchově se dá označit za největší výstavbu v moderních dějinách Prahy i jeden ze symbolů proměn metropole na počátku 21. století. Smíchovské nádraží se během několika let promění v nejmodernější dopravní terminál v metropoli. Experimentální stavba, do které bude včleněna historická budova z 50. let, za více než dvě miliardy korun bude navazovat na vznikající Smíchov City. Nová městská čtvrť vzniká na dvacetihektarovém území od Ženských domovů až ke Smíchovskému nádraží. Budoucí blokové město podle návrhu studia A69 - architekti bude inspirované blokovým urbanismem 19. století.

Projekt obnovy brownfieldu v oblasti Nákladového nádraží Žižkov

Žižkov, nová čtvrť a kulturně společenské centrum ve funkcionalistické budově

Jedním z nejvýznamnějších dlouhodobě nevyužitích území v Praze je brownfield u Nákladového nádraží Žižkov. Na zhruba třetině šedesátihektarového území už roste Parková čtvrť a řeší se zbytek území. Koncem září pražští radní schválili urbanistickou studii rozvoje této lokality. Důležitým bodem nové zástavby bude i památkově chráněná funkcionalistická nádražní budova z let 1931 až 1932, z níž by se mělo stát kulturně společenské centrum.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.