Šmejdi – Apel a dokument

18. duben 2013

Silvie Dymáková natáčela se skrytou kamerou na předváděcích akcích pro seniory.

Že se na předváděcích/ prodejních akcích pro seniory, nalákané na oběd nebo dárek, dějí příšerné věci, se ví poměrně dlouho. Kolem filmového dokumentu, ostře nazvaného Šmejdi se však lámou ledy a pod tlakem veřejné pozornosti lze snad doufat v nějaké změny. Jaký tento dokument je? Jaké má přednosti a limity? V jakém společenském kontextu se nátlakové prodejní akce odehrávají?Silvie Dymáková, režisérka filmu, a Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90, které všestranně pomáhá seniorům, byli hosty Čajovny ve čtvrtek 18. dubna od 19 hodin.

Pojetím vysílání navazujeme na některé předcházející Čajovny s diskusemi o dokumentárních filmech a jejich tématech.

Autorky filmu (režisérka Dymáková a spoluscenáristka, psycholožka Romana Mazalová) rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film se po celé ČR promítá pro diváky nad 65 let zdarma.

02864596.jpeg

Šmejdi jsou počin na rozhraní dokumentárního filmu a dlouhé reportáže, tu připomínají spíš. Berou si z ní to silné i to slabé. Některé z výpovědí na kameru, zachycených přímo v akci, dokážou přimět diváky v kině k slzám. Některé sekvence jsou funkčně kontrastní, někde ale nastává formální zmatek, ke kterému pravděpodobně došlo živelným vývojem projektu, který původně neměl ani ambice na kinodistribuci. Portrétní záběry se mísí s reportážními, se skrytou kamerou a mluvícími hlavami, které apelativně promlouvají přímo do kamery. Sekvence, referující o výrazném mediálním dopadu vlastní reportáže (pokud z důsledků ještě něco dalšího zásadního nevyplývá), jsou typickým sebechlubivým nešvarem komerčních televizí. Závěrečný titulek „A co dělá vaše babička zítra odpoledne?“ potvrzuje, že film ve finále míří nejenom na seniory, kterým má být film uzpůsoben, ale i mladší příslušníky jejich rodin. Zásadní výhodou nicméně je, že ze Šmejdů je jasně zřetelné proč film vzniknul, co pohánělo autorky kupředu. A tím se pochlubit každý český film nemůže.

O režisérce:

Silvie Dymáková se narodila v roce 1982 a už od svých 17 let spolupracuje s českými televizemi. Prošla profesemi redaktora, střihače a režiséra. Během úzké spolupráce s TV Prima natočila stovky reportáží /domácích i zahraničních/, podílela se na publicistickém pořadu Soukromá dramata, kde se zaměřovala hlavně na sociální problematiku. Od roku 2008 vede malou produkční společnost DSi studio, s.r.o., kterou založila a která se zabývá výrobou zpravodajství, publicistiky a dokumentu, převážně pro TV Prima. V roce 2011 Silvie Dymáková režírovala sportovně-sociální dokument Tour de Labe handicap, tento snímek odvysílala Česká televize. O rok později vznikl její zatím největší film Šmejdi.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio