Škola svádění

18. duben 2007

Existují kurzy zpěvu, ve kterých se naučíte, jak zacházet se svým hlasem. Existují kurzy, kde se naučíte kreslit, vařit i šít. Existují kurzy manažerských schopností. Proč by nemohl být kurz, který vás naučí, jak získat ženu?

Roger je beznadějný ztracenec se sebevědomím velikým asi jako růst životní úrovně v rozvojových zemích Afriky. Dělá podřadnou práci dopravního policisty, jeho kolegové i nadřízení ho šikanují a respekt nebudí ani v uniformě. Při rozhovoru se ženami mu duchaplnost odplyne kamsi daleko a šance na její návrat jsou žalostně nízké. V rozhovoru pak logicky dominuje hlavně počasí a obecná komunikační klišé, proložená zakoktáváním, ehmmm a okamžiky trapného ticha. Po obzvlášť špatném dni se Roger rozhodne radikálně změnit svůj život; od myšlenek na sebevraždu ho odradí až kamarád Ian, který se nad zoufalým Rogerem slituje a dá mu číslo na školu doktora P.

Tajemný doktor P. vede kurz pro největší loosery, které drsnými metodami překovává z měkkého železa v ušlechtilou ocel, z lidských pudlíků dělá lvy a pány tvorstva, kteří se nebojí zařvat si, když jde o jejich zájmy. Také Roger se přes počáteční rozpaky přihlásí do kurzu a navzdory očekávání zaznamenává čím dál větší úspěchy. Však má také silnou motivaci. Ve stejném domě, stejném patře a dokonce i na stejné chodbě bydlí Amanda, dívka jeho snů, již však Roger není schopen ani pozvat na kafe. Po počátečních úspěších v kurzu i s Amandou ovšem Roger zjistí, že charismatický, diktátorsky vystupující doktor P. nesnese konkurenci a svého nejnadanějšího žáka z každého kurzu připraví o dívku a naprosto ho společensky znemožní. Ve chvíli, kdy se doktor P. seznámí s Amandou, Roger zjistí, že ho čeká největší zkouška, jakou mu život zatím postavil do cesty. Následující dny mají rozhodnout o tom, zda žák předčí svého mistra. Nejsou žádná pravidla, vše je dovoleno a žádná ze stran se nezastaví ani před tím nejpodlejším úskokem.

Škola svádění

Todd Phillips sáhnul do archivu komedií a vypůjčil si zajímavý nápad, který zapracoval do scénáře své nové komedie, vypůjčil si toho však ještě o něco víc. Kurs doktora P. svou téměř sektářskou podobou a úkoly prověřujícími schopnosti a oddanost členů nápadně připomíná Klub rváčů, navzdory tomu, že Billymu Bobovi Thortonovi v roli dr. P. do charismatu Tylera Durdena leccos schází. To ovšem není jediný nedostatek. Pokud mám ještě chvíli srovnávat s Klubem rváčů, jakkoli srovnávám nesrovnatelné, nejde si nevšimnout naprosto hluché pasáže, ve které Roger a jeho spolustudenti dostanou za úkol vyprovokovat konflikt na ulici. Už ta samotná myšlenka vám pošimrá fantazii tisícem možností, jak by se to mohlo stát, a když pak vidíte chudičkou realizaci Todda Phillipse, nostalgicky si vzpomenete na scénku se zahradní hadicí z Klubu rváčů.
Škola svádění je zkrátka filmem nevyužitých šancí. Zajímavý nápad spolehlivě zatluče do země chabá realizace. Jon Hedder v roli Rogera zvládá spolehlivě akorát tupé pohledy s lehce pootevřenými ústy do podkovy, humor snímku plynule osciluje mezi scénami založenými na trapasech, scénami, kde se postavy navzájem kopou do zadku (ať už v pravém nebo přeneseném slova smyslu), a pubertálními narážkami na homosexuálně orientované. Některé postavy, hrané zdatnými komiky, kteří jsou schopni utáhnout i hlavní roli, zcela zapadnou. Ben Stiler se musí spokojit s neslanou nemastnou postavou potrhlého Lonnieho, jemuž doktor P. zničil život, zkušený a protřelý komik Horatio Sanz musel vzít zavděk téměř komparsovou rolí Diega a dokonce i Billy Bob Thorton, který za normálních okolností dokáže odvést hodně přesvědčivý výkon, působí ve Škole svádění dojmem, že jede jen na půl plynu. Navíc k tomu připočtěte naprosto nenápaditý klasický americký happyend, který se Todd Phillips pokusil neúspěšně zmírnit trapnou douškou, uzavírající Lennyho příběh.

Škola svádění

Škola svádění je nepovedenou realizací otřepaného klišé, kterak looser ke štěstí a lásce přišel. Neříkám, že se ani jednou nezasmějete, ale dvojí nebo trojí pousmání v průběhu filmu označeného za komedii, mi připadá trochu málo a o originalitě si můžete v tomto případě nechat opravdu jen zdát.

Škola svádění

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Palace Pictures

Škola svádění (School for Scoundrels)

Režie: Todd Phillips, scénář: Todd Phillips, produkce: Scott Budnick, Daniel Goldberg, Geyer Kosinski, Scot Armstrong, Todd Phillips, kamera: Jonathan Brown, střih: Leslie Jones, Dan Schalk, hudba: Christophe Beck

Hrají: Billy Bob Thornton (Dr. P.), Jon Heder (Roger), Jacinda Barrettová (Amanda), Michael Clarke Duncan (Lesher), Luis Guzmán (seržant Moorehead), Ben Stiller (Lonnie), Horatio Sanz (Diego)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.