Sklo vyteklo z prasklé vany

25. září 2011

Experimentální zvukový dokument Lenky Morávkové Sklo vyteklo z prasklé vany je inspirovaný sklářským regionem Jablonecka a procesem výroby a zpracování skla s přesahem do sociální roviny: dříve rozvinutější průmysl v kraji několik let upadá, továrny a soukromníci zaměření na výrobu skla a bižuterie krachují, zaměstnanci končí na pracovních úřadech a studenti místních uměleckých škol nemají uplatnění v oboru.

Projekt, který se vysílá v rámci cyklu Hry a dokumenty nové generace, nevznikl tentokrát přímo pro rozhlasové vysílání, ale původně byl prezentován jako audiovizuální symfonie, v níž se propojovaly výpovědi lidí, improvizace na skleněné materiály, hry světelných spekter v kinetických objektech a průmyslové zvuky strojů určených ke zpracování skla. Zatím poslední představení proběhlo na začátku letošního roku ve foyeru Nové scény Národního divadla.

Název Sklo vyteklo z prasklé vany vznikl podle události, která se stala ve sklárně v Dubí, kde jim sklo vyteklo z prasklé vany a zapálilo sklárnu. Aktivita, aktivizace, osobní vzpoura skla samotného aneb tak dlouho chodíš s vanou pro sklo, až vana přeteče...

Autorkou projektu je hudební performerka, publicistka a frontmenka kapely My Name is Ann Lenka Morávková, která vystupuje pod uměleckým jménem Knoflenka. Lenka Morávková, saxofonistka a zpěvačka, je výraznou osobností naší elektronické scény. Její hudební projekty jsou v současné době mimo jiné ovlivňovány i dlouhodobějšími pobyty v zahraničí. Nyní žije a pracuje ve Španělsku.

autor: Gabriela Albrechtová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.