Skateboard je způsob, jak se vypořádat s ruchem velkoměsta a jeho překážkami

28. červenec 2021

Jakub Otčenášek, sinolog a religionista, a Jakub Novotný, antropolog a výtvarník, vyprávějí o tom, co do života, prostoru města i krajiny přináší médium zvané skateboard.

Stylový hudební doprovod pro ArtCafé na kolečkách vybrala Eliška Vidomus. Během pořadu zazní skladby, kde různé typy hranic podrývá flétnistka Naïssam Jalal a rapper Osloob.

Jakub Otčenášek v článku Skateboard jako rituální hračka, který vyšel v časopise Dingir, píše, že skateboarding poskytuje dramatickou podívanou a že také ukazuje lidskou zranitelnost i schopnost překonávat vlastní hranice. Otčenášek se také ptá, v jakém smyslu může být skateboarding rituálem a jak se tento rituál má k veřejnému prostoru. Ve svém textu i v ArtCafé nabízí možné odpovědi, které vycházejí z teorie i jeho osobní zkušenosti.

Skate je fyzický akt milování se s městem, který občas má dost brutální podoby.
Jakub Otčenášek

Jakub Novotný a Jakub Otčenášek, ve skateboardingové komunitě přezdívaný jako Profesor

Jakub Novotný do rozhovoru o skateboardingu přináší i řadu zkušeností a pohledů ze zahraničí. V roli antropologa i jezdce okusil například terén Jordánska, Maroka nebo Palestiny. Okrajovost skateboardingu mě propojuje s lidmi kolem. S lidmi z jiných kultur, zemí a měst jsem zažíval momenty hlubokého porozumění právě přes skateboarding, vypráví Jakub Novotný a dodává, že skate je také možnost, jak se napojit na město nebo krajinu úplně jinak, než jsme zvyklí.

Dokument Skate Over All Barriers, na kterém se podílel Jakub Novotný

Oba hosté se shodují, že skateboarding vede k intimnější prožitku povrchů a objektů, které jsou kolem nás a běžně nám jsou v prostoru města odcizené. Člověk jedoucí na skateboardu skrze kolečka vnímá propojení s městem, cítí i malé nuance terénu. Zároveň oba popisují specifickou dynamiku, kterou lidé na skateboardu do města přinášejí.

Máme zálibu v nemístech. Dokážeme je docenit.
Jakub Novotný

Skateboarding je neustále kreativní v objevování a apropriaci městského terénu. Částečně je i rezistentní – tím, že přináší nemonentizovanou aktivitu do městských center, která se jinak točí hlavně kolem produkce a konzumace, popisuje charakter tohoto fenoménu Jakub Novotný. Dotýká se i současných trendů a snah vyčlenit skateboarding z ulic měst a uzavřít ho jen do skateparků. Jako skejťák i jako antropolog vnímám stěžejní kvalitu skateboardingu v tom, že se nenechá zavřít do vyhrazených ploch, vyjadřuje svou příchylnost k jízdě městem Jakub Novotný.

Skateboard se uchytí v nejrůznějších krajinách a místech. Autorem animací je Jakub Novotný

Jak se pozná dobrý skatepark? Dá se s ohledem na skateboarding plánovat rozvoj města? Kde v Česku vznikly skateparky, které byly postaveny svépomocí? Jak vývoj materiálů a koleček ovlivnil různé generace skateboardistů? Odpovědi na tyto otázky uslyšíte v ArtCafé.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.