Skákat chci do šedesáti. Stojku, přemet i salto ještě udělám, říká klaun a herec Jiří Bilbo Reidinger

24. listopad 2020

Hned po rozhovoru na Vltavě zamířil Jiří Bilbo Reidinger do Motola, kde v rámci projektu Loutky v nemocnici dělá radost hospitalizovaným dětem. Jeho dvoučlenná Bilbo Compagnie na pátek chystá streamovanou premiéru komedie Smyčka, s Ondřej Cihlářem ale ve Vizitce mluvil i o své nové knize nebo o zkušenostech ze sovětského cirkusového zájezdu.

Když se klaun, herec a spisovatel Jiří Reidinger (59) chystal na začátku 80. let s Československými cirkusy na turné do Střední Asie a na Sibiř, jeho někdejší guru – mim, scenárista a pedagog Ctibor Turba – mu řekl, že každý správný klaun musí mít přezdívku. Reidinger sáhl do své oblíbené knihy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky po Bilbovi, a tak se zrodilo umělecké jméno Jiří Bilbo Reidinger.

Zkouška hry Třicet devět stupňů na malé scéně Slováckého divadla. Jiří Reidinger vlevo

O svých uměleckých začátcích napojených na Ctibora Turbu, Borise Hybnera či úspěšném konkurzu k cirkusu, se kterým na cestách po Turkmenistánu a dalších republikách někdejšího Sovětského svazu zažíval u nás jen těžko představitelný zájem diváků, píše ve své nové knize Luckyho třešničky – a barvitě o nich mluvil také ve Vizitce.

Knihu textů, kterými pravidelně přispívá do Divadelních novin, si nadělil k nadcházejícím šedesátinám. A jak v rozhovoru s Ondřejem Cihlářem řekl, věk zatím nepociťuje. „Na AMU učím akrobacii, a tak se udržuju fit. Řekl jsem si, že skákat chci do šedesáti. Stojku, přemet dopředu i salto pořád ještě udělám.“ Akrobacii a klaunské vidění vyučuje na umělecké škole už od roku 1992 a od čistě nonverbálního pojetí herectví se během let odklonil.

Představení jeho Bilbo Compagnie, kterou tvoří se svou ženou, hudebnici Sylvií Krobovou, tak kombinují prvky klaunérie, commedie dell´arte i absurdního dramatu. „Čistá pantomima má své kouzlo, ale cítím, že beze slov je to chudé. Mám rád, když se mísí žánry, když je to trochu klaunérie, trochu činohra,“ vysvětluje a odkazuje na francouzské soubory nového cirkusu, které podle něj zajímavým způsobem kloubí akrobacii a existenciální příběh.

Čtěte také

Jiří Bilbo Reidinger ve Vizitce mluvil také o cirkusovém chovu zvířat, o chystané premiéře komedie Smyčka, která se bude streamovat na internetu, a také o svém napojení na disent. Do toho se v druhé polovině 80. let dostal přes spolupráci s herečkou Lenkou Machoninovou a jejím otcem, divadelním kritikem a spisovatelem Sergejem Machoninem. U Václava Havla na Hrádečku trávil několikery prázdniny a Havla roku 1988 čtyři dny skrýval u sebe doma v pražské části Bohdalec. Pokoj po něm prý voněl ještě několik dalších dní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.