Sisyfos milující svůj valoun. O skladateli Zdeňku Šestákovi s Viktorem Bezdíčkem

14. březen 2023

Hledání světla. Portrét skladatele Zdeňka Šestáka, tak nazval Viktor Bezdíček svoji obsáhlou monografii o českém tvůrci, který je širší hudební veřejnosti znám jako objevitel tzv. citolibské skladatelské školy. O významu a životě Zdeňka Šestáka si s Viktorem Bezdíčkem povídá Jiří Slabihoudek.

Hudební kariéra Zdeňka Šestáka (nar. 1925) se začala rozvíjet během okupace a svého vrcholu dosáhla v nejtužších letech normalizace. V jeho životě a díle se zrcadlí pohnuté dějiny naší země, jak o tom svědčí například rozsáhlá Druhá symfonie, hudba na duchovní témata i komplikace spojené s jeho celoživotním muzikologickým bádáním. V pořadu zazní ukázky z Šestákovy tvorby od sólových skladeb až po komorní, vokální a orchestrální partitury.

O významu Zdeňka Šestáka si s Viktorem Bezdíčkem povídá Jiří Slabihoudek. Vybrané pasáže z knihy čte Vladimíra Bezdíčková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.