Shut up. Sběrný dokument ze senátní kandidatury Jana Špilara

21. listopad 2019

„Malý“ příběh vyprávějící velké dějiny, respektive současnost. Jací jsme jako společnost, nyní, on-line, bez odstupu? Dokument natáčený od 1. února do 13. října, tedy do konce voleb.

Pár dní po prezidentských volbách a vzkazu vítěze táboru protivníků, aby drželi ústa, přišla pro mnohé v Brně poněkud překvapivá zpráva o kandidatuře Jana Špilara do Senátu. Kadeřnický mág, mim, aktivista, galerista, otec atakdál. Bylo prvního února ráno, kdy svou kandidaturu oficiálně oznámil, ve svém kadeřnictví. Loni říkal: „Ze všech funkcí jsem odešel. Jsem v důchodu. Chtěl bych dosáhnout harmonie bytí.“ A tohle má být jako co?

Jan Hanák: Shut up

Vyčítají mu, že kandiduje proti rebelskému rektoru Mikuláši Bekovi. Paradoxně proto, že oba považují za dobré kandidáty, s tím, že se vzájemně vystřílí a zvítězí někdo třetí. Mají pravdu? Nebo se jen nechávají ovládat strachem z další prohry? Psalo se i to, že odpovědí na nové pořádky v zemi není vytvořit jednu stranu či hnutí proti tomu, ale naopak podpořit pluralismus, který je podstatou liberální demokracie. A je to tak?

Mikuláše podpořili občanští demokraté, starostové, zelení, topka. Jana podpořili lidovci a piráti. V brněnských komunálních vodách, kde se volí, je to dost vyrovnané.

autor: Jan Hanák
Spustit audio

Související