Sen směšného člověka a další drobné skvosty z povídkové tvorby F. M. Dostojevského

12. listopad 2021

Vedle velkých románů napsal Fjodor Michajlovič Dostojevskij i řadu drobných próz, které publikoval v časopisech často z potřeby rychle vyřešit své věčné finanční nesnáze. Také v nich se projevuje prozaické mistrovství, jedinečná schopnost charakterizovat lidské jednání, smysl pro detail a v neposlední řadě též smysl pro humor a grotesku. Pětici známých i méně známých povídek poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Plazunkov
Překlad: Alena Morávková
Připravila: Gabriela Albrechtová
Účinkuje: Miroslav Donutil
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2008.

Sen směšného člověka
Překlad: Ruda Havránková
Připravil: Karel Vašíček
Účinkuje: Stanislav Šárský
Režie: Jiří Kuchař
Natočeno v roce 1987.

Román v devíti dopisech
Překlad: Ervína Moisejenková
Účinkují: Jiří Ornest, Jan Novotný, Gabriela Vránová
Režie: Petr Adler
Natočeno v roce 1994.

Mužik Marej (Ze spisovatelova deníku)
Překlad: Alena Morávková
Připravil: Vratislav Färber
Účinkuje: Jaromír Meduna
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno v roce 2015.

Krokodýl
Překlad: Ruda Havránková
Připravil: Miroslav Anton
Účinkují: Pavel Kikinčuk, Milan Vlachovský, Monika Švábová, René Přibil, Rudolf Kutílek, Tomáš Šolc, Jindřich Kout
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno v roce 1995.

V povídce Plazunkov jako by Dostojevskij předjímal poetiku absurdity o celých sto let: hrdina se stává obětí kruté hry svého prohnaného nadřízeného a vinou své naivity přichází nejen o všechny peníze, ale i o nevěstu a ocitá se na samém dně.

Sen směšného člověka je zase příběhem člověka, jenž v mezní životní situaci sní o sebevraždě. V textu se prolíná reálný a fantastický svět – svět ráje – a jednoduchý příběh tak získává i hlubší duchovní rozměr.

Humorně koncipovaným Románem v devíti dopisech se Dostojevskij vrátil k literární formě své slavné prvotiny Chudí lidé. Tentokrát se hraje o přátelství mužů a o čest ženy.

Povídka Mužik Marej je z literárního hlediska zajímavá dvojí retrospektivou: vypravěč se vrací do doby, kdy mu bylo 29 let, a vzápětí se posouvá o dalších 20 let zpět do dětství. Dostojevskij zde vypovídá mimo jiné o vztahu ruské inteligence a prostého lidu.

Krokodýl, fantaskní povídka s překvapivým motivem, představuje satiricko-komickou linii Dostojevského tvorby. Jde o neuvěřitelný osud nešťastníka, který se ocitl proti své vůli v krokodýlích útrobách, ale kupodivu se tam nakonec zcela pohodlně zabydlel. Kritika velkohubosti a pokřivených lidských vztahů vás dost možná osloví i dnes.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.