Sedmé nebe s Oto Klempířem: Naostřete sluch a připravte ho na opusy

18. prosinec 2021

Každý z nás ví, že někde … kdesi … prostě tam v prostoru existují písně, o které byste normálně ani nezakopli. Je jich nepřeberné množství, které stále vzrůstá. Nezajímavé, nudné, fádní, hloupé, otravné písně od prapodivných autorů, kteří nikde nic neznamenají, ale i od renomovaných majstrů, kteří je, bůhví proč, vypustili ven.

V dnešním Sedmém nebi nečekejte vášnivé písně z dob, kdy se teprve rodil ten starý známý řezavý rockový svět. Naostřete sluch a připravte ho spíše na opusy, kde jsou hroty ulámané, vody klidné, vzduch stojatý, ovšem, s trochou představivosti, je tam možného potenciálu plný vagón. Jen … jako by každý ten song sám objímal sám sebe daleko více, než posluchače.

autor: Oto Klempíř
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.