Sborník k narozeninám

2. duben 2007

V říjnu loňského roku se konala konference v prostorách vsetínského zámku. Byla nazvána Osobnost Mojmíra Trávníčka v české literatuře a je tedy zřejmé, které z postav současného českého literárního obzoru byla věnována. Sborník příspěvků vydal vsetínský knihkupec a nakladatel Dalibor Malina.

Literární kritik, historik a editor Mojmír Trávníček (nar. 1931) si oslavu i konferenci při příležitosti životního jubilea nesporně zasloužil. Jeho život byl a je spojen s literaturou dlouhodobě a pevně. M. Trávníček začal své recenze publikovat v roce 1948, tehdy v časopise Vyšehrad. Po roce 1989 otiskl své stati např. v Lidových novinách, Tvaru, Hostu, Textech. V letech 1982 - 1988 přispíval též do samizdatového Kritického sborníku. Nezměrná Trávníčkova zásluha je ovšem v oblasti editorské. Té se věnoval také především pro samizdatové edice. K zásadním z nich patří především tři celky: Šestisvazkové Sebrané spisy Jana Čepa, připravené v letech 1978 - 1982 spolu s Bedřichem Fučíkem, šestisvazkové Dílo Jana Zahradníčka, v letech 1983 - 1984 realizované s B. Fučíkem a Radovanem Zejdou a též šestisvazkové Dílo Bedřicha Fučíka, mezi lety 1984 - 1989 zpracované s Vladimírem Binarem. Tato práce byla pozitivně zúročena i později, neboť Čepovy a Fučíkovy spisy byly znovu a knižně vydány po roce 1989.

Obdivuhodná je též Trávníčkova práce opisovatelská (čítající desetitisíce stran), jako jediný možný způsob rozšiřování literatury zakázaných autorů v údobí v českých zemích vládnoucího socialistického zřízení.

Ilustrace

Z autorské tvorby Mojmíra Trávníčka je třeba uvést vzpomínkovou knihu Skryté letokruhy. Byly vydány také soubory jeho studií (Sdílet věčné) a korespondence (Listovní příležitosti) . Kniha Trávníčkových esejů, medailonů a recenzí se připravuje.
Důvod, proč byl sborník vydán, to, že nejde pouze o uzavřený paján k životnímu výročí, je v úvodu shrnut do tří bodů. "...vzdát úctu životu a dílu Mojmíra Trávníčka, znova na odborné rovině připomenout jeho neoddiskutovatelné zásluhy o českou literaturu i o kulturu ve valašském regionu, v neposlední řadě také připomenout širokou škálu oblastí a směrů, kterým se Trávníček věnuje; tedy že cesta, kterou spolu s dalšími badateli nastoupil, nezarůstá, ale je i nadále prošlapávána dalšími a dalšími dílčími pokusy." Argumenty pro konání setkání jsou posíleny i potěšitelným konstatováním faktu, "...že se jednalo o konferenci, kde převládali mladí adepti literární vědy."

Obsah sborníku je možné roztřídit dle různých kritérií. Čtenář zde nalezne příspěvky vzpomínkové (např. Letmá setkání), esejistické (např. Dýchání), úryvek z osobní korespondence (Radost z korespondence), ukázku reflexe Trávníčkovy odborné činnosti (např. Literárně kritická metoda Mojmíra Trávníčka) či jeho činnosti v oblasti regionální tvorby (Mojmír Trávníček a obrazy Valašska). Vhodným doplňkem jsou studie zabývající se díly českých prozaiků (Jaroslav Durych, Jan Čep) a básníků (Jan Zahradníček, Ivan Slavík), k nimž se obracel i oslavencův podstatný zájem. Sborník vydaný k životnímu jubileu Mojmíra Trávníčka je unikátní z několikerého pohledu. Svým nízkým nákladem a příjemným provedením ho lze řadit téměř do blízkosti bibliofilií. Je možné si jej "stáhnout z internetu" a číst ve formátu PDF. Svým obsahem jde o představení osobnosti výjimečné, intelektuální a svou produkcí, zájmem, záběrem a přitažlivostí pro současnou literárně vědnou generaci "mladé". Ale též člověka, jehož "...formulace vycházejí primárně z estetické zkušenosti, z prožitku spojeného s četbou literárního díla."

Osobnost Mojmíra Trávníčka v české literatuře, Dalibor Malina, Vsetín 2007, str. 100.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.