SAMOVAR 1

5. únor 2009

MP3!! STAHUJTE!! ZADARMO!! Huláká tlampač a vám se vyplatí uposlechnout jeho hlasu opatřeného nadbytkem hysterických vykřičníků.

Tu máte kompilaci toho nejzajímavějšího co se odehrálo během uplynulého měsíce. Stále častěji hudebníci a kapely získávají přízeň veřejnosti tím, že vypouštějí něco ze své tvorby zdarma. A vzhledem k tomu, že se těch gratis tónů na webu povalují tuny, vám asi přijde vhod rukověť, která poukáže na to nejzajímavější. Každé hudební periodikum má svou CD přílohu, tak proč by ji nemohl mít i rozhlasový pořad? Čajovna vám tak ode dneška bude každý měsíc plnit Samovar luxusním výluhem a na vás je dvanáctkrát kliknout a pak si ho už jen vychutnávat.

Na čem konkrétně tentokrát? Leden se nesl ve znamení ztrát a nálezů. Takže hudební degustace občas zanechá na patře trpkou příchuť, na druhou stranu radost z hudby často zůstane ničím nezakalená. Hned poté co se tedy necháte přivítat v novém roce New Yorčany The Walkmen a ukázkou z jejich listopadového pátého studiového alba You & Me, rozhalekají se na vás jejich indie-rockoví kolegové Black Lips, s rovněž pátou, ale teprve chystanou deskou 200 Million Thousand. Prý že barokní pop, ale pro ostatní prostě a jednoduše folk rock servírují po páté rovněž The Decemberists (na albu až v březnu, ale v Čajovně už nyní).

Dirty Projectors, kolegové všech těch výše jmenovaných se pak spojili s Davidem Byrnem a to je zrovna jedno z jmen, které není potřeba představovat. Kromě bezstarostného broukání v BPA Normana Cooka se tahle legenda rozhodla propůjčit svůj hlas dobré věci a v rámci charitativní kompilace proti AIDS, tedy Red Hot - Dark Was The Night, nahráli skladbu, která víc než jasně láká k pořízení si celé desky (objevují se na ní ještě Cat Power, Kronos Quartet, Feist, Arcade Fire a asi třicet dalších).

Po bohulibém pozastavení se přichází čas na to poslechnout si něco od krále queer - New Yorku, Antonyho Hegartyho a přečíst si pohádku od krále labelu Ninja Tune Daedeluse, to, že tyhle dva jde jmenovat v rámci jedné věty jasně značí, že se aspoň jeden z nich zásadně posunul. Poslechněte si The Long Lost, vzpomeňte si na předloňský Sperm a těšte se na budoucnost. Beirut se tady pak objevuje jako mladší bratr dříve zmíněných, ale jen proto aby dokázal, že už je všechny dávno dorostl a uvedl skutečné benjamínky jako třeba We Have Band nebo Heart Revolution. Kdo neví o co jde, toho můžeme buď uspokojit příměrem k Crystal Castles nebo si a to prostě klikněte a kýženou mp3 si stáhněte stejně jako všechny ostatní. Stojí to za to, ať už budete poslouchat Gorillaz roku 2009, tedy projekt NASA, který se vyznačuje nebývalou porcí vokálních hostů, kteří se k sobě vůbec nehodí (v Tomto případě M.I.A., Santogold, Spank Rock a Nick Zinner, ale jinde na desce je donucen rapovat i Tom Waits). Stojí za to ochutnat ale i to po čem zůstane ona v úvodu slibovaná pachuť, tropické veselí Senora Coconuta vychutnávajícího si Showroom Dummies od Kraftwerk, kteří už nikdy nebudou to co kdysi. Nebo The Birds od Telefon Tel Aviv. Kondolovat po internetu nám přijde zvláštní. Charles Wesley Cooper, který zemřel 22. 1. 2009 a těžko se vymýšlí co k tomu dodat. Tato kompilace je tu zkrátka i proto, abyste na něj nezapomněli.

The Walkmen - In The New Year Black Lips - Short Fuse The Decemberists - The Rake's Song Dirty Projectors And David Byrne - Knotty Pine Antony And The Johnsons - Another World We Have Band - West End Girls Senor Coconut - Showroom Dummies N.A.S.A. ((Feat. M.I.A., Santogold, Spank Rock & Nick Zinner) - Whachadoin The Long Lost - Woebegone (Flying Lotus Luckiest Charm Remix) Beirut - My Night With The Prostitute From Marseille Heartsrevolution feat. Spank Rock - Ultraviolence Telefon Tel Aviv - The Birds

Spustit audio