Sál, který lze naladit jako hudební nástroj. V DOX+ mohou pořádat i varhanní koncerty

27. duben 2018
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy DOX+

Centrum současného umění DOX v Praze slaví letos deset let své existence. Při této příležitosti otevřelo nový multifunkční sál DOX+.

Studio Per Hájek architekti dostalo ne zrovna jednoduché zadání – vytvořit prostor a podmínky pro hudební, taneční i divadelní představení, promítání filmů nebo pořádání konferencí. Architekti proto navrhli sál s proměnnou akustikou a flexibilní scénickou technologií tak, aby sál bylo možné vyladit pro potřeby konkrétní produkce.

DOX+

Lešení nebo trenažer pro myšlenky a nápady umělců. Prostor, který inspiruje a stane se nástrojem, který lze naladit pro potřeby dané produkce nebo žánru. Tak architekt Petr Hájek popisuje nový multifunkční sál DOX+ s proměnnou akustikou. „Musíte hlavně umět proměnit základní akustické paramentry, to obnáší buď výbavu technologickou nebo analogovou. My jsme šli cestou obojího. Foyer využíváme k tomu, abychom je jako zvukové komory přidali při určitých formách produkce k hlavnímu sálu, otevřeli tak prostupy a zvýšili dobu dozvuku, takže tu může proběhnout třeba i varhanní koncert.“

DOX+

Druhým opatřením jsou otočné panely na stropě samotného sálu. Panely mají tři strany a každá umí něco jiného. „Jedna strana je odrazná, takže umíte odrazit z jeviště do hlediště zvuk nebo ho umíte pohltit nebo ho umíte rozptýlit. To vše se dá vyladit. Třetí opatření je elektronické. Je tu vybavení mixážními pulty a další potřebná elektronika,“ říká Petr Hájek.

DOX+

Součástí projektu DOX+, ve kterém našel své stálé zázemí soubor Farma v jeskyni, ale tvoří nejen sál o kapacitě 500 až 700 lidí. Je tu také samostatná zkušebna, která bude i záložním menším sálem pro zhruba třicet lidí a opravený šestipatrový objekt, ve kterém je provozní zázemí a nově i sídlo soukromé vysoké školy architektury ARCHIP. „Návrh jsme rozdělili do dvou částí. Tou první je rekonstrukce, tzv. administrativní část, kde se v tuto chvíli nachází restaurace, ateliéry atd., ve druhé části je experimentální univerzální sál. Ten je napojen na zkušebnu, která je umístěna ve dvoře a slouží primárně jako zkušebna taneční,“ dodává architekt Petr Hájek.

Na střeše v prostoru venkovního hlediště pak bude možné pořádat divadelní představení nebo autorská čtení pod širým nebem.

Spustit audio