S Tiburtinou nejen za Karlem IV.

12. květen 2016

„Interpretace této hudby má u nás navíc velmi krátkou tradici. Za minulého režimu duchovní hudba neměla prostor. Ale myslím, že už jsme Evropu dokázali dohnat.“

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Soubor Tiburtina Ensemble se věnuje vokální hudbě středověku i hudbě soudobé.

„Znamenalo to prostudovat dobové materiály, přepisovat noty ze zápisu, který nemá současné parametry, protože ho často psaly nezkušené ruce,“ říká vedoucí souboru Tiburtina Barbora Kabátková. A dodává: “Stejným pátráním je nalézání textů. Často psaných v podobách jazyků, které už dnes prakticky neznáme."

Telefonotéka s Timburtina Ensemble překonala rekord. Hostů bylo osm. Tedy osm členek souboru, sestavy, která se zabývá poučenou interpretací staré hudby. Převážně gregoriánského chorálu. Vysílání i příští koncert Tiburtiny v rámci Pražského jara jsou věnovány výročí Karla IV.

03344035.jpeg

Barbora Kabátková byla jednou ze dvou mluvčích souboru při dnešním rozhovoru, tou druhou byla Daniela Čermáková, členka Tiburtiny a také hlas Vltavy - často se s ní setkáváte při poslechu Mozaiky, denního zpravodajství nebo prostě coby průvodkyní programem. Obě prošly prakticky stejnou historií, na počátku byl klavír, láska ke klasice, koketování s operou a nakonec zakotvení v Tiburtině. Vedle dalších aktivit, kterých mají obě nespočet.

Stejně jako další členky tohoto krásného a navíc pohledného souboru. Chcete vědět, jak si poradily s výslovností minulých jazyků, jak se dívají na jiné žánry, jaká je to práce hrát a zpívat křehkou duchovní hudbu v Česku i v prestižních zahraničních sálech? Chcete slyšet nádherný zpěv tohoto u nás bezkonkurenčního ženského pěveckého souboru? Poslechněte si Telefonotéku s Tiburtina Ensemble. Tolik příjemného slova a hudby lze slyšet jen málokdy.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.