Rusalka jako prostitutka i nešťastná medúza. V Amsterdamu a v milánské La Scale uvádějí nejslavnější operní dílo Antonína Dvořáka

6. červen 2023

Milánská La Scala uvede 6. června poprvé ve své historii jedno z erbovních děl českého repertoáru – Dvořákovu Rusalku. Inscenace, která bude na repertoáru do konce června, připravil tým italské režisérky Emmy Dante, dirigovat bude Tomáš Hanus. V obsazení figuruje jediný Čech – barytonista Jiří Rajniš. 

Obsazení milánské Rusalky je mezinárodní. V titulní roli se představí ukrajinská sopranistka Olga Bezsmertna, Princem bude ruský tenorista Dmitry Korchak, Cizí kněžnu ztvární rovněž Ruska Elena Guseva, Vodníkem bude Jihokorejec Jong-min Pak a Ježibabou německá mezzosopranistka Okka von der Damerau. V roli Hajného se představí barytonista Jiří Rajniš.

Na Apeninském poloostrově zazněla Rusalka poprvé v roce 1958 v benátském divadle La Fenice, a to v podání pražského Národního divadla. Od té doby ji do svého repertoáru zařadily operní domy v Turíně (2007), v Římě (2008, 2014) a v Neapoli (2013). V milánské La Scale bude nyní Rusalka uvedena v celkem šesti představeních, v průběhu celého června. 

Rusalka v hollywoodském stylu

La Scala není jediným světovým operním domem, kde je v této době Dvořákova Rusalka na repertoáru. V pátek 2. června měla premiéru také v Amsterdamu. Jde o netradiční inscenaci, pod kterou je podepsán německý filmový a divadelní režisér Philipp Stölzl. Rusalku pojal v hollywoodském stylu: hlavní hrdinka se zamiluje do herce stříbrného plátna a Ježibaba jí ho pomůže okouzlit díky plastické operaci. Rusalka zde není víla, ale prostitutka, Vodník je pasák. Roli Prince – filmovou star vytvořil český tenorista Pavel Černoch. 

Pavel Černoch jako Princ v opeře Rusalka v Dutch National Opera & Ballet

Kromě Pavla Černocha v Amsterdamu vystupují jihoafrická sopranistka Johanni van Oostrum v titulní roli, ruský basista Maxim Kuzmin-Karavaev je Vodníkem, a sopranistka Anette Dash, která se přesouvá k dramatičtějšímu oboru, je Cizí něžnou. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související