Rudy Linka: Bohemia Jazz Fest oslavuje svobodu, ale nevím, jestli jsme na ni připraveni

3. červenec 2019

V interview s Rudym Linkou, dramaturgem nadcházejícího letního Bohemia Jazz Festu představujeme jeho letošní podobu, která bude mít opět své zastávky na náměstích Prahy, Plzně, Liberce, Domažlic, Tábora a Brna. Zahrají opět čeští i zahraniční umělci.

Bohemia Jazz Fest 2019:
Praha   8. 7. - 9. 7.
Plzeň   10. 7.
Liberec   11. 7.
Domažlice   13. 7.
Tábor   14. 7.
Brno   15. 7.

Jelikož tématem letošního ročníku festivalu je oslava 30. výročí Sametové revoluce, výběr hudebníků odvážně sleduje linii hudební svobody:

Když řeknu jazz, tak myslím hudbu, která je otevřená úplně všemu a člověk si pod tím slovem může představit cokoliv. Dokonce je lepší, když si to ani nedovede představit. […] Měl jsem možnost zahrát si s Lenkou Dusilovou a uvědomil jsem si, že je úžasná umělkyně a její hudba má všechny náležitosti jazzu. Umí reagovat v té samé sekundě, v reálném čase. […] A tak Lenka v Táboře 14. července představí svůj sólový projekt.
Rudy Linka

Řeč ovšem padla též na dávné představy o jazzklubu v Rudolfinu a stále chybějící středně velký hudební sál v Praze, na letošní jazzovou cenu Anděl pro Dorotu Barovou nebo vzpomínky na loňský ročník festivalu.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE(Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.