Roztomilá staropražská politika

14. červen 2007

Komedii David a Goliáš aneb Pepička to zařídí pozapomenutého české komediografa Václava Štecha uvedl na jeviště Stavovského divadla Ladislav Smoček. Hru z rodu zamotaných komedií zde tematicky naplňují předvolební intriky na úrovni komunální politiky, propletené s politikou sňatkovou.

Příběh se odehrává v druhé dekádě 20. století v kanceláři a skladu hokynáře Václava Davida, který má být zvolen jako zástupce drobných obchodníků na pražskou radnici. Úspěch mu však nepřeje část hokynářů a samozřejmě protikandidát - mocný velkoobchodník Kittrich. Politické cíle komplikuje Davidovi obchodní strategie podniku a především láska, a to ve všech myslitelných podobách: manželské zálety komerčního rady Kittricha, milostné vzplanutí nesmělého studenta a ochotníka Neprosila, ale především touha Pepičky po Rudolfovi, synovi konkurenta Kittricha.

S dramatem Václava Štecha se Ladislav Smoček nesetkává poprvé. Kromě dvou inscenací pro Činoherní klub nazkoušel dokonce tentýž titul před pěti lety v plzeňském divadle J. K. Tyla. Smoček považuje Štechovy komedie za nadčasové, vycházející z pečlivě vypozorovaných životních situací, které zůstávají platné dodnes. Smočkovo režijní vedení proto citlivě naslouchá textu bez razantních aktualizací a překvapivých výkladů a soustředí se především na precizní vykreslení jednotlivých svérázných figurek, jejich psychologické nuance a na přesné načasování situací. Inscenace tak působí nostalgicky a konejšivě jako povzdychnutí nad starými časy, kdy se mluvilo krásnou češtinou, ctily se tradiční hodnoty a i ty pletichy komunální politiky působily vcelku roztomile.

David a Goliáš aneb Pepička to zařídí

Scéně Karla Glogra vévodí obrovská hromada pytlů se zbožím, které se v bednách povaluje také na forbíně. Hokynářské "zákulisí" zabydluje dřevěný mobiliář v podobě šatní skříně a příborníku s nesčetnými šuplíčky naplněného lahvinkami s likéry a nezbytným kancelářským stolem s pojízdnou židlí, vyvedenou v ladných oblých křivkách. Útulný dojem dotváří tlumené svícení.

David a Goliáš aneb Pepička to zařídí

Ač je příběh až k nezapamatování komplikovaný, většina intrik se odehrává v režii hokynářovy dcery Pepičky. Vzdělanou, chytrou, půvabnou a usměvavou Pepičku hraje Petra Špalková. Jejího vyšvihnuvšího se otce Václava Davida ztvárnil Vladislav Beneš jako šikovného, milujícího, ale poněkud ješitného a natvrdlého muže. Jako jeho manželka, trošku nesebevědomá, skromná a úslužná Marie se představí Taťjana Medvecká. Komerční rada Kittrich v podání Václava Postráneckého není příliš výraznou postavou, ale spíše bodrým tatíkem. Je zřejmé, že otěže drží v ruce jeho manželka Terezie, kterou ztvárnila Eva Salzmannová jako přísnou semetriku, která má přes poněkud hrůzostrašný dojem, kterým působí, přece jen dobré srdce. Jejich syna Rudolfa hraje Jan Dolanský jako nerozumného hejska, který se nechá snadno unést. Přesto Pepičku velmi přitahuje a není důvod pochybovat o tom, že jej dívka dokáže přetavit do kýžené obchodnické podoby.

Inscenace pracuje s jemným humorem prostým jakékoliv drastiky a násilí, což je na současných jevištích takřka nevídané. I veškeré Pepiččiny "intriky" nejsou záškodnické, ale chtějí posunout dění ke zdárnému cíli tak, aby byli všichni spokojeni. Je s podivem, že zákulisní předvolební taktiky jsou stále aktuální, jenom dnes mají mnohem agresivnější podobu. Smočkův David a Goliáš se pro svůj jemný humor a precizní herecké výkony jistě zařadí mezi nejpříjemnější a nejkvalitnější oddychové inscenace v Praze.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.