Roudnický pivovar

6. duben 2011

Jedním z témat odpolední Mozaiky byl aktuální vývoj kauzy barokního pivovaru v Roudnici nad Labem. Ten postavil v 17. století významný architekt Antonio della Porta a pivo se v něm vařilo až do poloviny 70. let 20. století.

Památkově chráněný areál je nyní v soukromém vlastnictví Američana Johna Baileyho. Už řadu let je však památka v dezolátním stavu a loni na jaře nařídilo město z bezpečnostních důvodů sejmutí jeho střechy, vyřezání nosných i spojních trámů, které byly v intaktním stavu, takže nyní hrozí i zřícení obvodových zdí. Sejmutí barokního krovu bylo však provedeno neodborným způsobem a veškerý materiál leží ve dvoře areálu a je vystaven nepřízni počasí, stejně jako obvodové zdi samotné budovy, na kterých se podepsaly jak loňské záplavové deště, tak letošní mimořádně mrazivá zima.

02301863.jpeg

„Po provedení těchto asanačních zákroků a odstranění střechy hrozí v krátké době úplná devastace objektu. Žádáme představitele města o urychlené jednání...“ uvádí petice roudnických občanů, sepsaná 1. května loňského roku. Petici iniciovalo občanské sdružení Esprit v čele s akademickým malířem a restaurátorem Jiřím Brodským. Jednou z institucí, které se kauze trvale věnují, je také roudnická Galerie moderního umění. Ve svých prostorách prezentovala originální vybavení roudnického pivovaru a především tři návrhy na rekonstrukci a využití celého areálu. Kolega Vojtěch Babka byl na místě s rozhlasovým mikrofonem a natočil reportáž, ve které hovoří mimo jiné i s autory architektonických návrhů, studenty Technické Univerzity Liberec.

02301866.jpeg

Zachované originální vybavení roudnického pivovaru, především dubové sudy ze sbírky pana Pavla Trávníčka, vystavila roudnická galerie, spolu s modely návrhů rekonstrukce areálu pivovaru, které vytvořili studenti Technické univerzity Liberec. Autor reportáže Vojtěch Babka byl u vystavených modelů se sběratelem pivovarnického vybavení Pavlem Trávníčkem a s dalšími hosty.

Spustit audio