Rok 2023 na alternativní scéně podle moderátorů ArtCafé

31. prosinec 2023

Rekapitulování proběhlého roku se valí ze všech stran, co zaujalo na alternativní hudební scéně v roce 2023 moderátory ArtCafé?

Aleš Opekar

To nejlepší ze světové i české world music scény přinesl Aleš Opekar v prosincovém ArtCafé.Uslyšíme ukázky z alb hudebníků a hudebnic z Afriky, jako jsou Kim Djabaté, Angelique Kidjo nebo Toumani Diabaté, tureckou zpěvačku Gaye Su Akyol, ve Francii žijící alžírskou zpěvačku Souad Massi, libanonského trumpetistu Ibrahima Maaloufa či arabskou kapelu Al-Qassar. Výběr doplňují i dvě české novinky.

Eliška Vidomus

Jaký byl rok 2023 dle Elišky Vidomus? Americký roadtrip, robot u klavíru i bigbandový remix, ale i koncerty hudebnic, které jsou navíc výraznými hlasy v oblasti feministického nebo environmentálního aktivismu.

David Pomahač a Ondřej Bambas

David Pomahač a Ondřej Bambas uvedli se shodují na výjimečných počinech Caroline Polachek a PJ Harvey, ve společném předvánočním dílu ArtCafé nabídli i množství dalších tipů nejen na desky, ale i koncerty.

Josef Sedloň

Josef Sedloň doporučuje album Always in a Hurry projektu Medasin.
Dvaadvacetiletý americký producent Grant Nelson aka Medasin patří pro mě k největším talentům, jeho pestrá hudební paleta na poli elektronické hudby i propracovanost je v jeho letech pro mě zjevením, doplňuje sám Sedloň, který se k roku 2023 vrátí i v lednovém ArtCafé.

Michal Pařízek

Hned dvě alba vybral Michal Pařízek. Poslechněte si desku české písničkářky Amelie Siby Gently Double a Cigán slovenského rappera Fvck_Kvlta.

Obě kolekce spojuje otevřenost a mnohovrstevnatost, na Amálčině tvorbě mě baví její pracovitost a neustálá snaha objevovat něco nového, Denis Bango umí zase naprosto přirozeně provázat striktně osobní a široce společenská témata. Jeho Cigán je pro mne určitě nejlepší slovenskou deskou tohoto tisíciletí. Navíc obě desky vyšly ve stejný den, což už snad nemůže být náhoda. dodává Pařízek.

Pavel Zelinka

Tiché hudební zamyšlení jménem Krehkosť (Slnko Records) v podání Kataríny Koščové a Daniela Špinera se už z podstaty nehlásí hlasitě o slovo. O to intenzivněji s námi dokáže komunikovat, pokud mu dáme možnost k nám promluvit ve vhodnou chvíli. Blómi „Milostný dopis své dceři“, jak autorka letošní album Susanne Sundfør nazvala, je další niternou hudební vizí Sundfør, ke které je radost se opakovaně vracet, říká ke svému výběru hudební dramaturg ArtCafé Pavel Zelinka.

Tomáš Klement

Tomáš Klement doporučuje dvě dlouho očekávané novinky November 2nd a Jany Vébrové. Více o nahrávkách prozradili sami hudebníci.

Spustit audio

Související