Robert Menasse: Čelem vzad

Prozaik Robert Menasse, jedna z hvězd současné rakouské literatury, je otevřeným kritikem rakouské společnosti, Evropské unie a globalizace. To se odráží i v jeho románu Čelem vzad z roku 1995, ve kterém sleduje osudy několika obyvatel rakouské vesnice v přelomovém roce 1989. Každý díl četby na pokračování on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Na pozadí dějinných událostí z konce 80. let, tedy z doby, kdy padá železná opona, rozehrává autor příběhy lidí z malé obce v Dolním Rakousku u českých hranic. A činí tak s láskyplným ironickým odstupem nepostrádajícím groteskní náboj.

Intelektuál a dokumentarista Roman sem přijíždí z brazilského Sao Paula za matkou, jež se do vesnice – okouzlena biozemědělstvím – přestěhovala z Vídně. Zatímco Roman se pokouší vyznat sám v sobě, jeho matka naivně začíná na farmě nový, ekologicky nezávadný život. K hlavní dějové linii Menasse cyklicky přidává životní peripetie řady místních obyvatel.

Román se sice odehrává na konci 80. let v rakousko-českém pohraničí, ale klidně by se mohl odehrávat dnes kdekoli v České republice. Problémy, se kterými se Menasseho hrdinové potýkají, nejsou nic, co bychom neznali. Ať už jde o řešení nezaměstnanosti po útlumu místního průmyslu či o apatii, pasivitu nebo deziluzi člověka, který smysl života a bytí nevidí už vůbec v ničem. To vše Menasse podává s jistou mírou tragikomičnosti a grotesknosti a také originálním jazykem. Výsledkem je velice sugestivní text.
Monika Horsáková, autorka rozhlasové úpravy

Účinkuje: David Viktora

Překlad: Hanuš Karlach
Připravila: Monika Horsáková
Zvuk: Aleš Huber
Režie: Simona Nyitraiová

Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Monika Horsáková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.