Robert Louis Stevenson: Essaye

20. říjen 2017

Čtyři eseje skotského spisovatele, který se proslavil prózami Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda nebo Ostrov pokladů. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.


Skotský spisovatel Robert Louis Stevenson (1850–1894) si vydobyl trvalé místo ve světové literatuře především svými prózami Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda nebo Ostrov pokladů. Stevensonova díla mají jedno společné – vždy jde o vyhraněný konflikt dobra a zla.

Stevenson je ovšem i autorem řady zajímavých esejů: čtyři z nich jsme vybrali pro naše vysílání. V první části s názvem List mladému muži, který se hodlá věnovati umělecké dráze se autor zabývá daným tématem s lehkou ironií, druhá část nese název Cesty, třetí se jmenuje O volbě povolání a čtvrtá, závěrečná část, nese název Poznámky o realismu.

Český překlad vyšel poprvé v roce 1938 ve Florianově Dobrém díle ve Staré Říši na Moravě: Čepův převod má dnes už mírně archaický nádech, který však Stevensonově textu dodává na půvabu.

Účinkuje: Lukáš Hlavica

Překlad: Jan Čep
Připravila: Eva Willigová
Režie: Vladimír Gromov

Natočeno v roce 2010.

autoři: Eva Willigová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.