Robert Balzar Trio: Discover Who We Are

27. březen 2014

Materiál alba tria Roberta Balzara „Discover Who We Are“ byl natočen v New Yorku a tuzemští posluchači si budou moci vychutnat jeho živé provedení v neděli 30. března v brněnském klubu Fléda v rámci programu JazzFest Brno.

Jazzový basista Robert Balzar své trio založil v roce 1996 a na jazzové scéně se etabloval debutovým albem „Travelling“ dva roky poté. Z dosud šesti autorských vydaných nahrávek tria stojí za zvláštní zmínku „Tales“ z roku 2008, na kterém se podílel John Abercrombie či „Theyories“ z roku 2010 s Danem Bártou – ostatně do širšího posluchačského povědomí se Balzarova formace dostala na přelomu tisíciletí jako rytmika Bártovy kapely „Illustratosphere“.

Trio jde však svojí vlastní cestou a dokladem je současné album „Discover Who We Are“, na kterém se vedle Balzara a bubeníka Jiřího Slavíčka představuje pianista Jiří Levíček, nová akvizice nahrazující zakládajícího člena Stanislava Máchu. Strohou, údernou, především ale vyzrálou dikci souboru si představíme titulní skladbou, stylovou rozmanitost dokládá například „Event Horizon“, klasicky strukturované pojetí střídá až vypravěčsky budované napětí - „Day Off“, prostoru pro sólovou projekci je dostatek – „Hope“. Materiál alba byl natočen v New Yorku a tuzemští posluchači si budou moci vychutnat jeho živé provedení v neděli 30. března v brněnském klubu Fléda v rámci programu JazzFest Brno.

Příznivci brněnského JazzFestu se mohou těšit také na úterý 1. dubna – aprílové datum je příznačné pro Limbo, kapelu dvou tváří. Její elektronickou podobu ztvárnilo patrně nejlépe album Out Of Body, nicméně v klubu Fléda bude jazzovou substanci, pod vedením saxofonisty a klarinetisty Pavla Hrubého, vařit akustický kvartet: basistu Tarase Vološčuka a trumpetistu Františka Kučeru doplní u bicích Dušan Čermák.V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb Robert Balzar Tria: Discover Who I Am, Event Horizon, Hope, Živý, Day Off. Dále budeme hrát ukázky kapely Limbo: , Muž s Diavou a Návrat.

02689214.jpeg

autor: Martin Starý
Spustit audio