„Říp“ malířky Mariany Alasseur

3. leden 2011

Jubilejní rok Galerie moderního umění v Roudnici, která vloni slavila sté výročí svého založení, vyvrcholil v prosinci otevřením tematické výstavy „Říp“ malířky Mariany Alasseur.

Mariana Alasseur, absolventka pražské Akademie výtvarných umění a École National Supérieure des Beaux Arts ve francouzském Nancy, má sice francouzské jméno, ale je Češka, žijící už po tři roky se svým francouzským manželem ve vesnici Mnetěš pod horou Říp, takže má k tomuto geologickému monumentu češství a českých dějin bezprostřední vztah. Karel Oujezdský se Mariany Alasseur zeptal, jaké dostala od Galerie moderního umění v Roudnici zadání.

Výstava „Říp“ potrvá v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem do 6. února 2011. Stejnou dobu můžete v roudnické Galerii moderního umění obdivovat pozdně gotický dvanáctidílný Pašijový cyklus saského malíře Hanse Hesseho z roku 1522 z roudnického chrámu Narození Panny Marie. Výstavu doplňuje prezentace restaurátorských prací, na nichž se v letech 2006 až 2009 podíleli restaurátoři Jiří Brodský a Petr Bareš.

Spustit audio