Riddick - Kronika temna

29. září 2004

Vesmír už není, co býval. Celým známým všehomírem se šíří vlny strachu jako kruhy od oblázku hozeného na klidnou hladinu. Mizí planety, mizí jejich obyvatelé, každý se jen chvěje, když zaslechne zmínku o Nich. Jsou armádou válečníků, nazývají se Smrtivládci a putují vesmírem do svého ráje, své země zaslíbené, kterou nazývají Podsvětem. Ničí kohokoli, kdo se jim postaví do cesty. Při setkání s nimi máte jen dvě možnosti, obrátit se na jejich víru a následovat je v jejich poslání, nebo zemřít. Jsou vedeni Lordem Vůdcem, který se sám vydal k branám Podsvěta, on jej objevil pro svůj lid a vrátil se z něj jako jiná bytost, napůl živý a napůl... něco jiného.

Riddick - Kronika temna je volným pokračováním Černočerné tmy (Pitch black), snímku, který se v našich kinech objevil před čtyřmi lety. Film měl úspěch. S poměrně malým rozpočtem vydělal hodně peněz, proto nebylo důvodu nenatočit jeho pokračování. Režie se chopil stejně jako u Černočerné tmy zkušený režisér a scenárista David Twohy (Bellow, Černočerná tma, Grand Tour: Disaster in Time) a myslím, že to pro producenty byla šťastná volba.

Riddick

Pro pochopení děje nemusíte vůbec znát obsah Černočerné tmy, všechny podstatné věci se dovíte při sledování Riddicka. Děj je jednoduchý, lineární. Vesmír ohrožuje zlo, které s sebou přinášejí Smrtivládci. Existuje však tajemné proroctví, které říká, že jejich postup může zastavit válečník zapomenuté rasy Furyanů. Od prvních okamžiků, kdy se na plátně objeví Vin Diesel, vám je jasné, že oním tajemným válečníkem nemůže být nikdo jiný než on, a je vám také jasné, že všechny nesnáze hravě překoná a nakonec ze všeho vyjde jako vítěz.

Přes tuto zjevnou nalinkovanost není Riddick špatným filmem, dokáže udržet pozornost od začátku do konce i v momentech, které nejsou akční. Ve chvílích, kdy se zrovna na plátně nebojuje, neutíká nebo netroskotá s kosmickou lodí, se nemusíte otravovat s plytkými dialogy, dozvídáte se jen informace, které potřebujete k tomu, abyste děj pochopili, nebo vám ukazují Riddicka jako chladnokrevného lehce ironického hrdinu, který má pro každou situaci zásobu cool hlášek a který i z nepříznivé situace dokáže vytřískat maximum.

Riddick

Na postavě Riddicka film od začátku do konce stojí. Vin Diesel dokáže být poměrně charismatický, což mu dovoluje na plátně dělat a říkat věci, které by u jiného herce vypadaly směšně. Když k tomu navíc připočtete jeho temně hluboký hrdelní hlas, dostanete akčního hrdinu, který ani nemusí být žádný klaďas, aby si dokázal získat přízeň diváků.

Rozdíl mezi Černočernou tmou a Riddickem je dost značný. Černočerná tma byla spíše horrorově laděným filmem s ponurou atmosférou ve stylu Vetřelce I. Riddick je filmem s množstvím digitálních efektů, silným komparsem a hlavní hrdina projde několika naprosto odlišnými exteriéry od různých planet po podzemní vězeňské zařízení na planetě s extrémně nepříznivým klimatem. Je to také asi dáno tím, že Riddick má oproti Černočerné tmě pětinásobně vyšší rozpočet a na jeho produkci se podílel Vin Diesel, který je jako již etablovaná filmová hvězda v Hollywoodu momentálně v kurzu.

Riddick

Obsazení filmu je slušné, herecké výkony nejsou sice na moc vysoké úrovni, ale žádná z rolí ji ani nevyžaduje. Úplně stačí, když záporňáci vypadají jako záporňáci, klaďasové se tváří a mluví jako klaďasové a na všech ostatních je vidět, jak jsou nebezpeční. Vyčnívá snad jen Vin Diesel, a to hlavně proto, že mu byl film ušitý na míru. Režie i scénář ve vzájemné kooperaci udělali z filmu kvalitní akční sci-fi film, z žádných jiných ambic jsme je ostatně ani podezřívat nemohli. Filmy, v nichž jedinec zachraňuje svět (potažmo vesmír) a při cestě za svým cílem se neváhá postavit celým armádám, nikdy neměly popisovat realitu, zato už přes osmdesát let baví filmové diváky.

Riddick - Kronika temna je důstojným nástupcem Černočerné tmy, je to zároveň film, který se drží přísně v intencích svého žánru, nijak je nepřekračuje, což ani nebylo jeho cílem, ale zato se docela přibližuje k jejich limitům. Myslím, že se nebudete nudit, když se odhodláte na něj zajít do kina.

Riddick

Související odkazy: www.thechroniclesofriddick.com, www.bontonfilm.cz

Riddick - Kronika temna (The Chronicles of Riddick)
Režie: David Twohy, scénář: David Twohy, kamera: Hugh Johnson, produkce: Scott Kroopf, Vin Diesel, hudba: Graeme Revell
Hrají: Vin Diesel (Riddick), Colm Feore (Lord Marshal), Thandie Newton (Dame Vaako), Judi Dench (Aereon), Karl Urban (Vaako), Alexa Davalos (Kyra), Nick Chinlund (Toombs), Linus Roache (Purifier), Yorick van Wageningen (The Guv)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.