Reflexe života jako takového. Viktor Špaček v povídkové sbírce Čistý, skromný život zkoumá, jak uchopujeme život v jeho každodennosti

14. duben 2023

Jakým způsobem se Viktor Špaček coby básník posunul k próze a jak se od předchozího souboru povídek vyvinul jako prozaik? Jak se z jeho pohledu liší tvorba poezie a povídek, jaký je jeho proces psaní a co je tématem povídkové sbírky Čistý, skromný život?

Sbírka povídek Viktora Špačka Čistý, skromný život

Čtěte také

„Pro mě jako původem básníka je stylová rovina důležitá a často může nést i smysl dané věci. Ve stylu mých povídek je spousta metafor, protože když potřebujete něco popsat, může být metafora neuvěřitelně účinná. Ale když píšete nějakým způsobem barevně, je pak těžké vybalancovat, aby se z těch metafor nestávala vata. Snažím se to tedy vyvažovat i s tím funkcionalistickým způsobem, kdy se vyjadřujete především příběhem a celkem textu,“ líčí Viktor Špaček, jehož kniha Čistý, skromný život získala cenu Magnesia Litera 2023 v kategorii próza.

Nakolik je jeho styl a způsob psaní racionální a vědomě uchopený? Jak ovlivňuje vyznění příběhu vyprávěcí pozice? V čem je literatura výjimečná? Kteří autoři ho inspirují? Na to se Viktora Špačka ptala redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková. 

Spustit audio

Související