Ray Bradbury: Tete a tete

26. únor 2016

Povídka klasika americké prózy.

Poslouchejte na Vltavě 26. února 2016 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 3. března 2016.


V krátké povídce prokazuje americký spisovatel mistrovskou pozorovací schopnost, cit pro detail a láskyplné porozumění lidem, které potkává. Z hašteření starých manželů na lavičce rozvíjí příběh o souznění a soucitu. Prozrazuje přitom něco ze své spisovatelské metody, když povídku rámcuje rozhovorem dvou začínajících spisovatelů, vypravěče a jeho přítele, kteří se rozhodnou, že si dvojici jako cenný materiál nahrají na diktafon. A právě tento přístroj bude pro vztah starých manželů velmi důležitý...

Amerického moderního klasika Raye Bradburyho zná většina posluchačů patrně jako autora sci-fi románu 451 stupňů Fahrenheita a povídkového souboru Marťanská kronika z počátku 50. let. Bradbury se však za sci-fi autora nepovažoval a napsal mnoho děl jiného typu včetně divadelních her, esejí a autobiograficky laděných povídek. Od třinácti let až do své smrti v roce 2012 žil v Los Angeles, kde se odehrává povídka s názvem Tete a tete, tedy „mezi čtyřma očima“, z roku 2002.


Autor: Ray Bradbury Překlad: Radvan Markus Režie: Petr Mančal

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.