Ray Bradbury: Marťanská kronika

Četba na pokračování z uceleného souboru vědeckofantastických povídek amerického spisovatele, ve kterém autor líčí americkou kolonizaci Marsu ve třicátých letech 21. století. V rámci Sci-fi léta na Vltavě připomínáme 100. výročí narození spisovatele Raye Bradburyho (22. 8. 1920). Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Nadčasové dílo třicetiletého autora spojuje poutavou a napínavou četbu s vyslovením skrytých problémů moderní společnosti. Šestadvacet volně spojených povídek líčí budoucí kolonizaci Marsu. Lidé přicházejí na rudou planetu a svým vpádem ruší její tiché kouzlo. Nakonec však po letech nesnadného vzestupu a následného pádu planetu stejně opouštějí a ponechávají ji znovu osamělou a ztichlou.

Účinkuje: Petr Lněnička
Připravila: Alena Heroutová
Napsal: Ray Bradbury
Překlad: Jarmila Emmerová
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 23. 8. 2020
Zvukový design a hudební režie: Ondřej Gášek

Jen vítr se prohání opuštěnými městy Pozemšťanů a dávno vymřelými letovisky Marťanů. Po atomové katastrofě na Zemi se pak na Mars vydá jen několik jedinců, aby zde založili novou civilizaci. Celou knihou prostupuje zvláštní lidská touha po dálkách, nostalgie a smutek nad pádem marťanského ráje, který lidé ničí od svého prvního přistání na písečné planetě.

Čtěte také

O Marsu psala řada autorů. V době, kdy převládala vize barvotiskových dobrodružství, jež na Marsu králů a princezen zažívají odvážní hrdinové, přišel Bradbury s originální vizí plnou poetických obrazů. A právě tato jeho vize přetrvala a udivuje čtenáře svou působivostí dodnes.

autor: Alena Heroutová
Spustit audio

Související