Rataj–Török–Honzák & SOČR. Současný jazz, elektronika a zvuk symfonického orchestru

8. listopad 2023

Zveme k poslechu záznamu koncertu ze série Nové horizonty Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Opět představujeme hudební svět předních českých, nejčastěji jazzových tvůrců, kteří sice nejsou přímo spjati se symfonickým světem, ale mají k němu blízko. Nečekaná umělecká spojení se SOČRem dávají poslední roky volnou cestu stále více oceňovanému potenciálu současné mezižánrově fúzující tvorby. 

Jaromír Honzák: The Blues of a String Hanging in the Wind

Jaromír Honzák kontrabas
David Dorůžka elektrická kytara
Vítek Křišťan klavír, klávesy
Luboš Soukup saxofony
Martin Novák bicí nástroje
Bastien Stil dirigent

Kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák přichází s novým programem The Blues of a String Hanging in the Wind, který napsal pro jazzové kvinteto a SOČR. Základem programu je stejnojmenná skladba, napsaná původně pro jazzové a smyčcové kvarteto u příležitosti koncertní přehlídky vydavatelství Animal Music v Rudolfinu v roce 2008. Poprvé tak Honzák propojí ve vlastních kompozicích zvuk svého stálého jazzového kvinteta se současným zvukem symfonického orchestru. Spojení těchto dvou těles představuje pro autora výzvu probádat jinou dimenzi vlastního hudebního vesmíru. 

Michal Rataj & Oskar Török: Letters from Sounds, Krajina současné jazzové trubky, živé ambientní elektroniky a symfonického zvuku

Michal Rataj live electronics, klavír
Oskar Török trubka, klavír, live electronics
Bastien Stil dirigent

Krajina současné jazzové trubky, živé ambientní elektroniky a symfonického zvuku

Spolupráce obou hudebníků navazuje na předchozí projekty, odehrávající se v poli mezi sou¬časným jazzem a vážnou hudbou, tradičními hudebními nástroji a živou elektronikou. Nejprve to byl Points–Rataj Quintet (CD 2016), z nějž se vyvinulo elektroakustické trio se saxofonistou Lubošem Soukupem (Hornscape, 2020). Hudební slovník Michala Rataje a Oskara Töröka se rozpíná od elektronického ambientu přes názvuky klubové elektroniky až po různé polohy současného jazzu a akusmatické hudby. Bohaté zkušenosti Michala Rataje se zvukem současného symfonického orchestru (Raining Inside, Spatialis, Temporis, Movis) se zde pojí s prokomponovanou živou elektronikou postakusmatického střihu intarzovanou virtuózní Törökovou hrou na trubku.

autoři: Václav Vraný , SOČR
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.

Partneři