Radovan Menšík: Moucha v kleci a jiné povídky

21. červen 2019

Krátké povídky současného českého autora, které spojuje především filozofický rozměr a hrátky s jazykem a myšlením. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Radovan Menšík je mladý český autor, pro něhož je, jak sám říká, psaní nutnost a literatura je pro něj příležitostí, jak se vypořádat s nezodpověditelnými otázkami. I když je mu tvorba nezbytná, není jeho jedinou profesí. Po studiu českého jazyka a literatury na Masarykově univerzitě v Brně se začal živit jako učitel.

Nejvýrazněji na sebe upozornil románem Vedlejší pokoje, za který v roce 2015 získal Literární cenu Knižního klubu a stal se tak nejmladším laureátem v historii soutěže. Šlo sice o jeho románový debut, nikoli ale o debut jako takový.

Už v roce 2011 vydal Radovan Menšík povídkovou sbírku Moucha v kleci a jiné povídky, z níž tentokrát vybíráme. Krátké texty spojuje především filozofický rozměr a hrátky s jazykem a myšlením.

Liberatura s Radovanem Menšíkem: Píšu, protože musím

03516152.jpeg

Vedlejší pokoje je román s překvapivě propracovanou strukturou a sympaticky velikou literární ambicí. Co začíná jako penzionová mozaika, končí jako komplexní pokus o popsání lidské duše. Že se pokus podařil, to ztvrdila i porota ceny Knižního klubu. Autor Vedlejších pokojů Radovan Menšík obstál v konkurenci dalších 138 rukopisů. A my se ptáme, jak to, že jsme o něm nevěděli dříve?

Z povídky Doznání sice crčí brutalita a bolest, její hlavní myšlenka je ale jinde. Jak se tedy přiznat, když nevíme, k čemu? A kolik připustíme, že toho naše svědomí skrývá – možná i před námi samými?

Osudové setkání vypráví příběh jednoho herce malých rolí. Co všechno mu ukáže střetnutí s pozoruhodným člověkem?

Když jste zavření ve velké skleněné krychli, může se náhle středobodem vašeho vesmíru stát jedna obyčejná malá moucha. Kolik otázek dokáže její přítomnost vyvolat, ukazuje stejnojmenná povídka.

Co když jste skoro neviditelní a svět se odehrává tak nějak kolem vás? A co když jste pak naopak středem celého vesmíru? Povídka Psanec ukazuje, jak všelijak dokážeme sebe i ostatní vnímat.

Letíte nad krajinou, která se rozprostírá pod vámi. Co se v té chvíli dá všechno zažít, o tom hovoří povídka Povětroň.

Hrátky s logikou a filozofickým uvažováním se dokonale odrážejí i v povídce Na stráži, kde jeden voják hlídající hradby dumá, kam dál...

Noc a noční putování městem přibližuje povídka Náměsíčnost. Anebo to byl celé jen sen?

Být nesmrtelný by si přál kdekdo. Je to ale opravdu taková výhra? Ve stejnojmenné povídce se na to ptá Radovan Menšík.

Téma nemilosrdného koloběhu přírody i jasných rolí nás všech v něm otevírá povídka Ledové pláně.

Účinkuje: Kamil Halbich

Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Vít Vencl
Natočeno v roce 2017.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio