Radka Denemarková v Čajovně

27. srpen 2009

Spisovatelka Radka Denemarková letos získala cenu Magnesia litera za knihu Smrt, nebudeš se báti. V úterý 1. září si jednu z nejvýraznějších současných českých autorek pozval do Čajovny na rozhovor Jaroslav Rudiš.

Radka Denemarková (1968) vystudovala bohemistiku a germanistiku a napsala mj. monografii divadelního a filmového režiséra Evalda Schorma Sám sobě nepřítelem (1998). Podílela se i na televizních scénářích dokumentů o několika osobnostech českého divadla. Jako spisovatelka debutovala prózou A já pořád kdo to tluče (2005), po ní napsala oceňovaný román Peníze od Hitlera (2006, cena Magnesia litera v kategorii nejlepší próza), jenž právě vychází německy a připravuje se také filmová adaptace.

Loni pak přišla s příběhem Smrt, nebudeš se báti. Kniha o divadelním režisérovi Petru Léblovi (1965-1999), na které autorka pracovala několik let, je pokusem o svébytnou monografii divadelního režiséra, scénografa, herce, někdejšího uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí. Současně je však pokusem o zmapování života jednoho nešťastného mladého muže a doby, v níž žil. Kniha je tak nejen příběhem Léblovy divadelní práce: zachycuje proměny dobového vnímání divadla a umění v širším kontextu, ale je také kronikou přelomu dvacátého a jednadvacátého století.

Více: Český rozhlas 3 - Vltava, Čajovna, 1. září, 19.00.

Spustit audio