Rádio Ivo: Duch doby

30. říjen 2014

Pásmo krátkých rozhlasových her vytvořených cílenou improvizací členů Rádia Ivo.

Poslouchejte na Vltavě 30. října 2014 ve 22:00.


Říjnový Kabaret v éteru pro Český rozhlas Vltava připravila umělecká skupina Rádio Ivo, která svou jedinečnost postavila na přenesení rozhlasové hry před publikum. Na jejich vystoupeních tak diváci mohou v "přímém přenosu" sledovat živelný vznik pokaždé nové rozhlasové hry od nápadu až po poslední zvuk.

U příležitosti nahrávky pro vltavský kabaret s názvem Duch doby se tvůrci - Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík - naopak výjimečně vrátili zpět do studia, ovšem i tam vyšli z improvizace a spontánní práce.

Výsledkem je kompozice několika volně spojených příběhů, jejichž témata čerpají ze všedních, každodenních událostí v rodině, zaměstnání, mezi přáteli. Na nahrávce, která vznikla ve studiu Jámor, se vedle členů Rádia Ivo podílel také hudebník a zvukový odborník Ondřej Ježek.

Herečka, hudebnice a režisérka Johana Švarcová spolupracuje s Českým rozhlasem opakovaně na projektech z oblasti radioakustiky i mluveného slova. Vytvořila pro něj například experimentální inscenaci Malý princip (2011, spolu s Annou Polívkovou a Romanem Štětinou) či autorský cyklus minutových her Já jsem ti to říkala.

Petr Marek je osobností mnoha tvůrčích profesí (režisér, herec, hudební skladatel i interpret, filmový teoretik, pedagog) dělící své síly především mezi hudbu a film. Trio Rádia IVO doplňuje herec Marian Moštík. Za svou rozhlasovou improvizaci Život nedoceníš aneb Měl byste dvacet minut? získalo uskupení v roce 2009 cenu Prix Bohemia Radio.

Nahrávka Duch doby je koláží improvizovaných výstupů, provázaných do několika vzájemně se prostupujících příběhů. Základní témata čerpají tvůrci ze všedních, každodenních událostí v rodině, zaměstnání, mezi přáteli - někdy však stačí drobný hudební, slovní nebo jen myšlenkový impulz, aby celou situaci posunul do nové reality a dal jí nový - nečekaně groteskní nebo mrazivě absurdní - rozměr.

Výsledná mozaika, proložená písněmi a hudebními vstupy, je originální rozhlasový tvar, který svým sdělením nastavuje naší době i nám samotným zábavné zrcadlo.


Autoři a účinkující: Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík Dramaturgie: Renata Venclová a Klára NovotnáScénář: Johana Švarcová a Petr Marek

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio