Il Congelatore (Zmrazovač)

4. květen 2017

Kočovné divadlo Ad Hoc uvádí komediální operní drama plné napětí a morálních dilemat prošpikované hudebním géniem Verdiho, Pucciniho, Leoncavalla, Bizeta a dalších mistrů. Romance a akce, živý orchestr, mrtvé mrtvoly. Rozhlasový kabaret, který by žádný skutečný milovník opery neměl minout.

Pokud máte možnost, využijte k poslechu speciálně vytvořené video s titulky. Váš zážitek z nových textů známých operních árií bude ještě větší.

 

Od premiéry v roce 2013 vyprodalo komediální operní představení Il Congelatore – Zmrazovač sály mnoha divadel a kulturních domů po celé České republice. Tříaktové opeře, jejíž páteř tvoří mimořádně invenčně a vtipně přetextované operní hity, se tleskalo ve stoje nejen na přehlídce amatérského divadla Jiráskův Hronov, ale třeba i na festivalu hudebního divadla Opera či na mezinárodním festivalu Spots op West v Belgii.

Parodie komplexního evropského odkazu nejvyššího ze všech divadelních umění je provedená s takovou láskou, znalostí, péčí a dovedností, že divák odchází zmožen smíchy i obdivem, povznesen a naplněn radostí ze života.
Alena Zemančíková, dramaturgyně a divadelní kritička

Děj Zmrazovače nás přivede do New Yorku za časů podivné prohibice. Americkému podsvětí vládne několik mocných italských mafiánských klanů, které využívají panující zmrzlinové prohibice. Na tomto pozadí se osudově protnou cesty francouzské novinářky Carmaid a Itala Pivella, který by si v New Yorku rád otevřel pizzerii. Vzájemná náklonnost mladé dvojice je vystavena tvrdé zkoušce ve světě, kde se pašuje smetana a svědkové nezákonných obchodů nevysvětlitelně mizí stejně jako pouliční kočky.

Odcházím ze sálu v předklonu, jak kvůli postižené a zdevastované bránici, tak i jako vyjádření obdivu. Bravissimo!
Jan Matásek, hudební skladatel, divadlo Minor

Inspiraci mafiánskými příběhy z italského přistěhovaleckého prostředí skloubili autoři Lukáš Habanec (hudební nastudování) a Jan Duchek (libreto a texty árií) s láskyplnou parodií operního žánru. Prokázali při tom tak skvělou obeznámenost s klasickým operním repertoárem, že si vysloužili ocenění mnoha operních i divadelních profesionálů.

Příběh měl spád, režie oplývala hereckými nápady a hudební úroveň herců sice nezakrývala amatérismus, ale bez intonačních nejistot ať už při zpívání nebo hraní. … Byl to osvěžující večer plný chytrého a zároveň laskavého humoru, za kterým patří celému souboru …velký dík.
Helena Havlíková, operní kritička

Osmdesátou šestou reprízu opery Il Congelatore odehrálo Kočovné divadlo Ad Hoc v karlínském studiu Českého rozhlasu. Záznam představení odvysílal Český rozhlas Vltava v rámci projektu Kabaret v éteru 4. května od 20.00.

Celé dílko se navíc nevyčerpá brilantním operním pastišem, ale je vlastně chytrým, ironickým mafiánským muzikálem v brechtovsko-sondheimovském duchu, byť složeným z nejproslulejších (vesměs italských) operních árií.
Jan Šotkovský, dramaturg Městského divadla Brno

Hrají a zpívají: Jiří Vedral, Zdeněk Melín, Klára Šidlová, Dominika Jíchová, Petr Mikulka, Adam Caha, Kateřina Fafílková, Lukáš Habanec a Veronika Galdová.  

Dramaturgie: Renata Venclová
Scénář: Jan Duchek

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.