Putujte známou i neznámou Zábřežskou vrchovinou. Krajina vás okouzlí rozmanitostí i místními příběhy

14. červenec 2023

Zábřežská vrchovina je podle encyklopedie geomorfologický celek vyplňující severozápadní část Moravy a část východních Čech. Přestože se jedná o nesmírně rozmanitou krajinu, kterou denně v autě i ve vlaku projíždí desítky tisíc lidí. Jen málokdo se zde zastaví. Ti co ano, většinou se sem vracejí po celý zbytek života.

Připravili: Miroslav Kobza, Tomáš Soldán
Premiéra: 10. 7. 2023

Zábřežská vrchovina se vine od úpatí Jeseníků přes Lanškrounsko a Moravskotřebovsko na západě a téměř až k Olomouci a Prostějovu na východě. Zasahuje do tří krajů, Olomouckého, Pardubického a Jihomoravského. Najdeme zde nejen poměrně vysoké hory s dalekými rozhledy, hluboká údolí divoce meandrujících řek, či rozsáhlé lesní masívy plné zvěře. Rovněž však spoustu historických i technických památek a těšit se můžete na zajímavé cesty na kole, pěšky i autem. Vše doprovázejí příběhy, ve kterých stydne krev v žilách, ale  které také něžně rozechvívají láskou a romantikou. K tomu přidáme i na dobrou gastronomii, místní speciality, skvělé pivo a přátelské obyvatele.

Malou ochutnávkou zdejšího kraje pak mohou být i Výlety s Vltavou, které Známou i neznámou Zábřežskou vrchovinu aspoň trošku představí.  

autoři: kbz , Tomáš Soldán
Spustit audio