Pusťte Donnu k maturitě! Podivný vkus „devadesátek“ oživují ve Studiu Palm OFF

28. únor 2018

Nekompromisní ponor do doby devadesátých let 20. století nabízí nová komedie dramatika Tomáše Dianišky „Pusťte Donnu k maturitě!“. Toto legendární zvolání zaznělo v kultovním seriálu pro mládež Beverly Hills 90210. Nyní posloužil jako zdroj pro novou divadelní parodii, ve které autor akcentuje i dramatickou proměnu české porevoluční společnosti.

Brandon a Branda, Steve a Kelly, Dylan a Andrea a v neposlední řadě taky David a Donna. Branda miluje Dylana a Dylan zase Brandu, anebo miluje Kelly? Typická situace z amerického seriálu Beverly Hills 90210, od jehož premiéry uplynulo 28 let. Seriál se točil od roku 1990 do roku 2000. V 90. letech sledovaly tento seriál miliony lidí po celém světě, Čechy nebyly výjimkou.

Pusťte Donnu k maturitě

Seriál pochybné kvality o partě prominentních teenagerů televizní diváky rozděloval na dvě skupiny, a to na zapálené fandy hltající každou epizodu a intelektuály, kteří příběhy ze života americké zlaté mládeže opovrhovali. Beverly Hills 90210 teď jako odkaz pop-kultury 90. let posloužil Tomáši Dianiškovi pro napsání nové hry, ve které s vtipem oživuje nostalgii ale i chaos doby, v níž bylo u nás možné téměř cokoli.

Pro mě tato doba znamená dětství, tak se mi často spojuje s hudbou, kterou jsem v té době hodně poslouchal, a teprve s přibývajícím věkem si člověk uvědomí, jak strašná a nevkusná ta hudba byla... v čele s kapelami, jako byly Lunetic nebo Backstreet Boys. Ale podle mě je důležité si říci, že se za to člověk nemůže stydět, že to zkrátka patří k času jeho dospívání a že je to část jeho minulosti.
Historici, kteří reflektují 90. léta, říkají, že to byla divoká doba – rozdělily se republiky, tunelovalo se, kradlo se, vraždilo se kvůli malicherným věcem. Na Slovensku i Čechách byla silná mafie. Já jsem ale jako dítě tuto dobu jako divokou nevnímal a teprve teď se k tomu všemu vracím.

Tomáš Dianiška

Pusťte Donnu k maturitě

I přes veškeré společenské a politické problémy, které devadesátá léta minulého století v Čechách provázely, nahlíží dnes dramaturg Ladislav Stýblo na tuto dobu s odstupem téměř třiceti let podobně, jako se před revolucí nahlíželo na šedesátá léta.

Je tam taková zajímavá shoda, že když se rodila sametová revoluce, bylo to dvacet let poté, co proběhlo Pražské jaro, tedy to obrovské kulturní a politické vzepětí 60. let u nás i v celé Evropě. Mám pocit, že „devadesátky“ jsou vnímané podobně, jako kdysi byla vnímaná léta šedesátá. Období sice rozporuplné, ale také období velkého vzepětí.
Ladislav Stýblo

Pusťte Donnu k maturitě

Podle autora hry, Tomáše Dianišky, může inscenace Pusťte Donnu k maturitě! oslovit především ty, kteří v 90. letech dospívali a kteří si pamatují na všechny bizarnosti spojenými s tímto obdobím.
Inscenace Pusťte Donnu k maturitě! bude uváděna pod hlavičkou souboru F. X. Kalby, který má stálou residenci ve Studiu Palm OFF Divadla pod Palmovkou. V inscenaci účinkuje 11 herců včetně autora Tomáše Dianišky. Režiséra inscenace nemá. Na výsledném díle se podílí všichni účinkující.

Některé dialogy ze seriálu jsem parafrázoval hlavně proto, že seriál Beverly Hills 90210 sám o sobě není vtipný, všechno je v něm hráno navážno. Pro tento přístup jsme se rozhodli také, čímž se celá inscenace stává o to vtipnější. Přirozeně jsme ale do textu museli vnášet nové humorné promluvy, aby to uneslo i jeviště.
Obsah inscenace musí hlavně nějak konfrontovat dnešek a nás samotné. Takže i skupinka kolem Donny se shodou okolností v inscenaci dostane do České republiky 90. let, dokonce na večírek po premiéře filmu Kamarád do deště II.

Tomáš Dianiška

Pusťte Donnu k maturitě

Devadesátá léta v inscenaci i ve své paměti oživují herci, jako například Erika Stárková, Jan Hušek, Jakub Albrecht nebo Tereza Dočkalová.

Začalo to asi velkou nadějí a snem o svobodě, který se ale, nahlíženo dneškem, rozklížil už ze startu, což si myslím, bude otisknuto i v této naší inscenaci.
Tereza Dočkalová

Spustit audio