Půjdu a mámě koupím životopis Leonarda Cohena. Karolina Voňková z Knihexu mluví o tom, jak koronavirus nakazil knižní trh

29. duben 2020

„Víc se teď nahlas řeší distribuce anebo co na knižním trhu funguje a co ne,“ hodnotí Karolina Voňková z malého nakladatelství Lipnik přínos aktuální situace způsobené pandemií. Ženu, která stojí v čele platformy Knihex sdružující malé nakladatele, pozvala do pořadu Markéta Kaňková.

Na podzim chtěla Karolina Voňková ve svém nakladatelství Lipnik zaměřeném na komiksovou tvorbu (Svatá Barbora, Sestry Dietlovy a další) vydat komiks s vontskou tematikou, příští rok pak byl v plánu francouzský překladový sešit o ženách, které mají odvahu. Nad oběma projekty teď kvůli koronaviru visí otazník.

Karolina Voňková

„Myslela jsem si, že na tyto projekty budu mít peníze z prodeje práv do zahraničí a také z tuzemských prodejů knížek. Příjmy se ale pomenšily a jednání o právech jsou zmrazená,“ konstatuje. Ze začátku se zdálo, že nedostane ani peníze od distributora, Kosmas ale nakonec své pohledávky uhradil. Významnou částku domácího rozpočtu Karoliny Voňkové představují peníze za kurzy knihvazačství, které nyní musela zrušit, a proto se i ona přihlásila o státní podporu pro živnostníky. Naopak peníze, které vyčlenilo ministerstvo kultury na podporu aktuálně rozjetých literárních projektů, pravděpodobně nedostane. Tedy ne ty, které by pomohly na svět překladovému komiksu. Na něj se totiž ministerská finanční pomoc nevztahuje.

Překladový komiks? Na ten se podpora nevztahuje

Karolina Voňková provoz Lipniku dotuje z jiných aktivit, a ačkoliv se teď podobně jako desítky majitelů malých značek potýká s poklesem příjmů, nevzdává se a na úskalí nastalé situace spolu s kolegyněmi z platformy Knihex aktivně upozorňuje. V momentě, kdy velké distribuční společnosti oznámily, že se dostaly do finančních potíží a nebudou platit třetím stranám, sedla spolu s Veronikou Benešovou Hudečkovou z nakladatelství verzone a Annou Štičkovou z Nové besedy k počítači a sepsala prohlášení.

Knihex 08

V něm mimo jiné představily alternativní způsob přímé distribuce knih mezi malou značkou a malým knihkupectvím. Její princip je jednoduchý: knihkupci by si vybírali knihy ze společného katalogu nakladatelství sdružených pod hlavičkou Knihexu. To, jakým způsobem se knihy na danou adresu dostanou, už by záleželo na konkrétním nakladateli. Obě strany by se tak vyhnuly v některých případech likvidačně vysoké marži a také nejistotě, zda knížky neskončí v parazitních e-shopech, které si mohou dovolit prodávat tyto velmi pracně připravené publikace s výraznou slevou.

V souvislosti s e-shopy Karolina Voňková ve Vizitce zmínila, že čtenáři během posledního měsíce malé nakladatele na holičkách rozhodně nenechali. Častěji nakupovali u Lipniku a i jinak ospalé stránky Knihexu zaznamenávaly několik objednávek denně.

Čtěte také

Snad i proto si Karolina Voňková nemyslí, že krize za sebou zanechá spoušť v podobě zdecimovaného trhu. „Necítím to tak. Zdá se mi, že by to mohl být restart, po kterém se mohou mechanismy, které nefungují, nastavit jinak. Vnímám to prostě jako výzvu ke změně.“ Mimochodem, první knížka, již se Voňková chystá po znovuotevření obchodů s knihami zakoupit, poputuje jako dárek mamince. Životopis Leonarda Cohena půjde pořídit ke svým oblíbencům do knihkupectví Přístav.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Karolina Voňková detailně mluví o fungování tuzemského knižního trhu. A také o tom, co konkrétně by nyní malým knihkupcům pomohlo a proč si cení vstřícných gest veřejných knihoven.

Spustit audio