Příruční slovníček smrti. Antologie z poezie Josefa Kainara

30. září 2024

Obrazy dětství a lásky i smrti a beznaděje v rozhlasové antologii z díla jednoho z nejvšestrannějších básníků české literatury. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Petr Šrámek, Hana Kofránková, Lukáš Hlavica
Připravil: Petr Šrámek
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2021

Dne 16. listopadu 1971 zemřel jeden z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších básníků české literatury Josef Kainar (1917–1971). Básník, textař, dramatik a překladatel, ale také hudebník, ilustrátor, výtvarník a novinář.

Člen umělecké Skupiny 42 a literární skupiny Ohnice je autorem řady textů, které jsou mezi veřejností notoricky známé díky řadě zhudebnění (nejznámější je patrně báseň Stříhali dohola malého chlapečka v podání Vladimíra Mišíka, jeho texty ale zhudebňoval i Karel Plíhal, Petr Skoumal a další). I jeho sbírky jako Nové mýty nebo Lazar a píseň jsou proslulé.

Souzvuk z jeho básní jako antologii pohybující se na pomezí života a smrti připravil editor Kainarova výboru z díla pro Českou knižnici Petr Šrámek. K výročí Kainarovy smrti v roce 2021 připravil pořad, ve kterém předkládá obrazy významově napnuté k prasknutí mezi ironií a patosem, iluzí a realitou, láskou a krutostí, milostí a beznadějí.

autoři: Petr Šrámek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související