Vladimír Mišík nás na nové desce provází oblohou plnou hvězd. Album Noční obraz právě vychází

24. září 2021

24. září vychází album Noční obraz. Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov se jako tvůrci sešli už podruhé. A jejich souhra je patrná.

Vladimír Mišík album Noční obraz

„Petr mi řekl, tak Láďo, kdy natočíme další pecky?“ vzpomíná na vznik nového alba zpěvák, skladatel a textař Vladimír Mišík. Zpěváka opět doprovází kapela Blue Shadows sestavená producentem, skladatelem a hudebníkem Petrem Ostrouchovem. Album vychází dva roky po jejich společné desce Jednou tě potkám, která získala šest Cen Anděl.

Tentokrát producent přizval ke spolupráci i řadu zahraničních a domácích muzikantů, kteří dodávají skladbám nečekané odstíny. Například ve skladbě Šedesátá léta slyšíme tradiční americkou gospelovou kapelu Blind Boys of Alabama. Tuto skladbu přinesl Mišík už při práci na předchozí desce, ale tehdy se do konečného výběru nedostala. Přesto se k ní teď muzikanti vrátili: „Napadlo nás, že by to mohlo být blues ala Eric Clapton. Jak to dostalo tuto náladu, tak jsem změnil text. Je to takový povzdech,“ popisuje Mišík.

Další z nečekaných zvukových výletů zazní ve skladbě Nad útesem dění, kde posluchače do přímořské scenérie doslova přenese sugestivní irská flétna, na kterou hraje Davy Spillane. Na album se podařilo získat například i Jerryho Douglase, světoznámého hráče na hudební nástroj dobro. I díky situaci kolem pandemie sázel producent Ostrouchov na to, že renomovaní hudebníci budou mít prostor spolupracovat. „Začal jsem rozesílat emaily a k mému překvapení mi přicházely pozitivní odpovědi. Všichni to brali vážně,“ vzpomíná Ostrouchov na příjemnou zkušenost. Na albu se objevují například i perkusista z kapely Paula Simona Jamey Haddad nebo mandolinista Mike Marshall. V roli hostujících vokalistů s Mišíkem nahrávali Lenka Dusilová, Robert Křesťan a Lenka Nová.

Vladimír Mišík

Na albu Noční obraz začal Vladimír Mišík spolu s Petrem Ostrouchovem pracovat v podstatě chvíli po vydání úspěšného alba Jednou tě potkám. „Petr Ostrouchov mi za pár měsíců po prvním albu poslal sedm demo snímků. Pět věcí bylo na verše básníků a dva texty jsem napsal já, a tím mě nakopnul,“ popisuje Mišík, jehož texty na albu doplňují texty Václava Hraběte, Jana Skácela, Jiřího Ortena a dokonce i Františka Hrubína. Právě Václav Hrabě se v Mišíkově tvorbě objevuje opakovaně a jeho text dal název i celému albu.

Čtěte také

„Výběr jsem dělal pro Láďu, aby mu seděl. Ne vždycky to ale bylo na první dobrou,“ vysvětluje Ostrouchov a dodává, že poté začal přicházet s vlastními texty i Vladimír Mišík: „Vláďa mi posílal texty většinou formou SMS.“ Aranže vznikaly společně v kapele Blue Shadows, kde byl i Ondřej Pivec a Jan Steinsdörfer. Ostrouchov popisuje způsob, jak kapela pracovala: „Nic jsme nechtěli přešpekulovat, takže většinou to bylo docela rychlé. A pak se to vrstvilo.“ Jen jedinou píseň, a to Slovo na text básně Jiřího Ortena, muzikanti předělávali – a to díky tomu, jak dle Ostrouchových slov rozkvetla, po té co ji Vladimír Mišík nazpíval.

Album Noční obraz má 14 skladeb a vychází v podobě dvou-vinylového kompletu, na CD, na magnetofonové kazetě a formou digitálního downloadu mp3. Vladimír Mišík už v březnu tohoto roku oznámil, že už nebude koncertovat před publikem.

Spustit audio

Související