Princezna nevěsta

16. srpen 2005

Klasický příběh z pera S. Morgensterna o pravé lásce a vzrušujících dobrodružstvích; včetně úvodní kapitoly dlouho postrádaného pokračování Beruščino dítě! Pokud máte pocit, že příběhy, kde dobro nakonec vítězí nad zlem, kde láska, ona Láska s velkým el, dojde naplnění, že ty příběhy už jsou dávno pohřbeny v sutinách polorozpadlých a zaprášených knih, obrovsky se mýlíte. Ve chvíli, kdy se vám dostane do rukou Princezna nevěsta, kniha plná: "Šermování. Zápasení. Mučení. Jedu. Pravé lásky. Nenávisti. Pomsty. Obrů. Lovců. Zlých lidí. Dobrých lidí. Krásných dam. Hadů. Pavouků. Zvířat všech povah a tvarů. Bolesti. Smrti. Statečných lidí. Zbabělců. Největších siláků. Honiček. Útěků. Lží. Pravdy. Vášní. Zázraků" ,zjistíte svůj omyl. A pokud Princeznu nevěstu otevřete a začnete číst, zamilujete se. To vám garantuju.

Aspoň já jsem se zamiloval do šťavnatého humoru a nadsázky pana Morgensterna, kterého mně i ostatním čtenářům na zlatém podnosu naservíroval spisovatel a scénárista William Goldman - ten totiž původně patnácti set stránkový epos zkrátil na tři sta čtrnáct stran. Příběh vás zavede do pohádkového světa, ve kterém se ocitnete v království Florin, poznáte překrásnou Berušku, nejkrásnější ženu planety, otylého a krutého prince Humperdincka, čeledína Westleye, z něhož se časem vyklube Strašlivý pirát Roberts, a ten neváhá a vrhá se kvůli Berušce do víru nebezpečenství. Setkáte se s geniálním logikem a padouchem Vizzinim, španělským šermířem Inigem Montoyou, tureckým silákem Fezzikem, senilním králem Lotharonem, sadistickým hrabětem Rugenem, který v bizarním ZOO smrti pořádá svá vědecká zkoumání bolesti. Typy hrdinů jsou jakoby vytržené z komiksů, hrdinských eposů, televizních skečů a pohádek přetočených vzhůru nohama. Autor tak využívá s mistrovským nadhledem všemožná žánrová klišé a tvoří z nich svébytný organismus plný vtipu, ale i napětí. Co naplat, v tak šíleném mumraji občas i někdo zemře. Je tu však po ruce Zázračný čaroděj Max, kterému se tu a tam podaří oživit člověka mrtvého "z malé části", někdy i z "velké části".

Obálka knihy Princezna nevěsta

Princezna nevěsta byla i zfilmována, dnes se již jedná o kultovní snímek režiséra Roba Reinera, k němuž psal scénář William Goldman. Nejde jen o výtečnou parodii středověkého rytířského románu či zesměšnění některých klišé pohádky a hrdinského eposu, ale hlavně o silný příběh plný hlubokého člověčenství. Goldmana znají čtenáři díky jeho prózám Zlatý chrám a Maratonec, který byl i zfilmovaný, v hlavní roli zazářil Dustin Hofman, psal scénáře k filmům Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži, Příliš vzdálený most, Misery musí zemřít a Maverick. Knihu Princezna nevěsta vydalo v tomto roce nakladatelství Argo.

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: David Žák
Spustit audio