Přijďte hlasovat! Nová hra učí malé diváky principům demokracie

19. září 2014

Co je to demokracie? K čemu je dobrá? Jak funguje? Ne každý školák by na takovou otázku asi dokázal odpovědět. Divadlo Minor připravilo novou inscenaci pod příznačným názvem Demokracie, která má hravou formou principy demokratického systému dětem přiblížit. Premiéru můžete v Divadle Minor vidět v neděli 21. září od 18 hodin. Repríza je na programu 28. září.

Malí diváci se promění ve voliče, o jejichž přízeň se uchází šest stran, každá se svým programem. Jedna si chce hrát, druhá tančit, třetí klidně žít, čtvrtá se chce učit, pátá neřešit a šestá by stále cvičila. A podle výsledku voleb se musí domluvit, jak bude vypadat život občanů. Ve druhé části představení se voliči stanou samy děti a samy si vyzkouší, jaké to je zvolit si vládu a pak žít pod jejím vedením. Pomocí hlasovacího zařízení mohou dát svůj hlas vybrané straně.

Volby proti nezodpovědnosti„Chtěli jsme ukázat, že občan má možnost se rozhodnout a že volby jsou tím základním prvkem demokracie, a také, že výsledek voleb je kolektivním rozhodnutím všech voličů. Že pokud budeme volit nezodpovědně, zbrkle a emotivně, můžeme se dočkat špatných rozhodnutí a špatných zákonů, které zpětně ovlivní náš život. Ale také, že je demokracie důležitá a potřebná, protože nás chrání před svévolí a diktaturou a umožňuje nám podílet se na řízení země,“ říká režisér inscenace Braňo Holiček.

Scénář podle ÚstavyScénář vznikal v průběhu zkoušení, „nutno podotknout, že ten scénář diktuje samotná demokracie,“ upřesňuje režisér, „proces od volební kampaně k vzniku vlády je poměrně striktně daný a my jsme se rozhodli, že ho budeme dodržovat. Takže základní body scénáře nám dává Ústava.“

03210790.jpeg

S čím by měly děti odcházet?„Cílem je si uvědomit, že demokracie je především kompromis a schopnost se dohodnout, že většina si vybere nějaký směr a menšina to musí respektovat, ale zároveň většina nesmí poškozovat práva menšiny. Základem je si uvědomit, že já něco chci, a když to chci, tak musím být schopen tolerovat i to, co chce ten druhý,“ zdůrazňuje Braňo Holiček.

V představení Demokracie hrají Ivana Machalová, Eva Nosálková, Mikuláš Čížek, Jan Hrovatitsch a další. Hudbu a texty písní složil Jan Matásek, kostýmy navrhla Petra Vlachynská, autorem scény je Nikola Tempír, dramaturgii měl Jan Tošovský.

Spustit audio