Přestřelka Speciál II: Nejnadějnější skladba na vývoz bude známa na 1. máje!

1. květen 2013

Před měsícem jsme odvysílali Přestřelku Speciál 1, která měla formu kulatého stolu. Seděli kolem něho hudební publicisté, promotéři a zástupci hudebních vydavatelství a debatovali nejen o překážkách, které brání výraznějšímu úspěchu českých nemainstreamových hudebních talentů v zahraničí. 1. května v Přestřelce Speciál II se dozvíte, kterou skladbu by tito hosté poslali do světa a popřáli jí hodně štěstí v zahraničí.

Každý z hostů po pečlivém uvážení vybral a do studia přinese jednu skladbu, kterou nominuje do ankety O nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export. Možnost udělit divokou kartu jsme neupřeli ani sobě – Přestřelce, takže ve vysílání uslyšíte nakonec sedm nominovaných skladeb, které členové poroty ve vysílání poslechnou, okomentují a na závěr ohodnotí. V posledních minutách květnové Přestřelky Speciál II vyhlásíme vítěznou skladbu ankety, jejíhož autora/interpreta pozveme jako hosta do červnové Přestřelky Speciál III.

Abychom vám nechali trochu nahlédnout do zákulisí naší ankety, už teď můžeme prozradit, že kritéria nominace, která jsme rozeslali našim hostům, nebyla příliš omezující. V zadání stálo, že můžou nominovat toho, kdo prozatím neprorazil v zahraničí, přičemž výběr neomezujeme žánrově, neomezujeme ani, zda jde o kapelu, projekt nebo sólomuzikanta, a výběr neomezujeme ani vydáním alb. I když naše představa je taková, že by nemělo jít o příliš provařená, natož “mainstreamová” jména současné české hudební scény.

V porotě usednou:

Petra Ludvíková - moderátorka Radia 1, natočila dokument Love Story a pracuje jako dramaturgyně koncertních večerů EuroConnections v Paláci Akropolis

Lucia Udvardyová - hudební publicistka, kurátorka, překladatelka. Provozuje blog Eastern Daze, na Radiu Wave připravuje pořad Východiska, přispívá do magazínu Electronic Beats, má vlastní label Baba Vanga.

Michal Máka - bývalý manažer několika kapel, dýdžejský matador, pracoval v několika rádiích a v současnosti má na starosti mimo jiné marketing a lokální tituly ve vydavatelství Supraphon.

David Urban – svého času industriální hudebník, ví leccos o djingu, jeden z našich nejzkušenějších a také nejpopulárnějších promotérů – jeho agentura D Smack U Promotion ovlivnila zásadním způsobem domácí scénu. Pořádal Festival Jelení příkop.

Michal Brenner - hudební dramaturg klubu MeetFactory, hudební vizionář, dramaturg koncertní série Bohemian Like You a duše festivalu Sperm

Josef Sedloň – „chodící hudební encyklopedie“, dlouholetý moderátor Radia 1 i autor Čajovny. S agenturou Lighthouse přivezl spoustu zajímavých jmen nejen na festival Open Air Field, v Paláci Akropolis servíruje hudební laskominy v sérii Music Infinity, patří mezi naše nejpopulárnější a také nejpreciznější DJe a v poslední době se věnuje i hudební produkci.

Přestřelku Speciál Vol. II si poslechněte ve středu výjimečně v nečajovnickém čase od 16.30! A vítěze její ankety potom 5. června od 19 hodin v Přestřelce Speciál III. U mikrofonu bude v obou případech triáda Ajva-Pedro-Stano.

ČRo Vltava, 1. května od 16:30

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

autor: Ajva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.