Premiérová Tichá noc, Rybova mše vánoční i nový muzikál na počest Jaroslava Ježka. Prožijte svátky ve společnosti Vltavy

Za okny se lehce snáší sníh, v rohu se třpytí stromeček a pokojem prostupuje slavnostní vysílání. I letošní Vánoce budou tradiční a krásné. A k tradicím snad už neodmyslitelně patří také Vltava. Na závěr roku letos připravila řadu svátečních pořadů, které byste si neměli nechat ujít.

VÝBĚR Z PROGRAMU

  • 21. prosince
    20:00 Paul Plamper: Tichá noc /PREMIÉRA/

  • 24. prosince
    13:30 Bianca Bellová: V pěti /PREMIÉRA/
    15:00 Jaroslav Kvapil: Princezna Pampeliška
    16:35 Rybova Česká mše vánoční
    20:00 Jakub Jan Ryba neznámý

  • 25. prosince
    15:00 Eduardo de Filippo: Vánoce u Cupiellů
    20:00 Jaroslav Křička: Bílý pán /PREMIÉRA/

  • 26. prosince
    15:00 Carlo Goldoni: Kavárnička

  • 31. prosince
    14:00 – 19:00 Sedmé nebe s Lubomírem Dorůžkou, Martou Kloučkovou, Monikou Načevou, Pavlem Klusákem, Sárou Vondráškovou a Milanem Caisem
    20:00 David Drábek: Koule

  • 1. ledna
    15:00 Miloš Orson Štědroň: Ježek v kleci /PREMIÉRA/

Naladit se svátečně můžete už 19. prosince, kdy ve spolupráci s Evropskou vysílací unií přinášíme živě sérii adventních koncertů z několika míst Evropy. O dva dny později bude večer patřit premiérové současné hře Tichá noc, kterou dramatik a režisér Paul Plamper napsal a nastudoval pro německý rozhlas. Svéráznou sondu do nitra štědrovečerních oslav uprostřed rodinného kruhu teď v české verzi připravil Aleš Vrzák. Do hlavních rolí obsadil Vilmu Cibulkovou, Ivanu Uhlířovou, Jakuba Žáčka, Petra Čtvrtníčka a Antonína Kracika.

Čtěte také

Rozhlasové hry Vltava navíc nabídne i každé sváteční odpoledne. Štědrý den to bude pohádka Princezna Pampeliška z roku 1966, do Benátek osmnáctého století nás pak přenese komedie Carla Goldoniho Kavárnička, do domácnosti neapolského tiskaře, kde očekávanou vánoční pohodu nečekaně rozvrátí rodinná krize jeho dcery, zase komedie Vánoce u Cupiellů s Janem Hartlem, Danielou Kolářovou nebo Davidem Novotným.

Chybět nebudou ani hudební sváteční tradice. Zazní Rybova Česká mše vánoční a výběr z kantorské tvorby. Staří mistři na Štědrý den představí „uspávání Ježíška“ v textech vánočních písní i árií 17. a 18. století. Operní večer pak přinese záznam představení Národního divadla Moravskoslezského. Bude to Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší Jaroslava Křičky na motivy povídky Strašidlo cantervillské v režii Ondřeje Havelky.

František Skála

Silvestrovské odpoledne svěříme osobnostem Sedmého nebe. Svůj hudební výběr připraví Milan Cais, Never Sol nebo Pavel Klusák. Večer poté zaručeně rozproudí oslavy posledního dne roku hra Koule Davida Drábka s Pavlou Tomicovou v hlavní roli. 

A minout byste neměli ani publicistické pořady. V mezisvátečním týdnu v Mozaice nahlédneme například do ateliérů Františka Skály nebo Ivany Lomové. Ohlédneme se za čtvrtstoletím Divadla v Dlouhé a skladatel Miloš Orson Štědroň okomentuje vybrané ukázky z díla skladatele Jaroslava Ježka.

Právě Ježkovo výročí také na Nový rok připomeneme exkluzivní premiérou muzikálu, který Štědroň napsal a zrežíroval přímo pro Vltavu. Zahrají si v něm Miloslav König, Petr Jeništa, Ladislav Hampl nebo Jitka Čvančarová.

Prožijte tedy s Vltavou advent, Vánoce, Nový rok i nový rok. Protože Vltava je tu s Vámi dál!

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky