Carlo Goldoni: Kavárnička. Půvabná komedie o benátském kupci, který propadl hazardu

26. prosinec 2021

V útulné benátské kavárničce pana Ridolfa se odehrává jedna z komedií Carla Goldoniho, v níž se zápletka točí kolem lehkomyslného mladého kupce Eugenia a jeho dluhu z karet. Kdekoli se prý hrála, byli diváci přesvědčeni, že byla napsána podle některých místních obyvatel. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Ridolfo (Karel Kabíček), Filuta (Vilém Lamparter), Pandolfo (Karel Hospodský), Don Marzio (Rudolf Chromek), Eugenio (Rudolf Krátký), Lisaura (Helena Kružíková), Leandro (Josef Karlík), Placida (Vilma Nováčková) a další.

Carlo Goldoni – velký zjev italského a světového dramatu, divadelní reformátor, autor mnoha desítek komedií prožil pestrý život u divadla i na panovnických dvorech. Psal komedie, vážné hry i operní libreta. Svoji reformu založil na kritice commedie dell’ arte – italského lidového divadla, které stavělo na ustálených typech a herecké improvizaci. Goldoni naopak postavil svoje měšťanské drama na charakterech a postavy se temperamentem a myšlením podobaly jeho současníkům.

Dějiště svých her často umisťoval do rodných Benátek. Právě tam se odehrává i oblíbená komedie Kavárnička, ve které se zápletka točí kolem lehkomyslného mladého kupce Eugenia a jeho dluhu z karet. Tříaktová komedie vznikla v dubnu roku 1750 a o měsíc později měla v Mantově divadelní premiéru. Kavárnička (La bottega del caffè) spadá do veleúspěšného kalendářního roku, v němž se Goldoni zavázal k napsání 16 nových komedií. Je jednou z mála Goldoniho komedií, která nemá v názvu jméno svého hrdiny. Naopak nám naznačuje, že se v ní autor soustředil především na vylíčení zvoleného prostředí. Obecenstvo si hru od začátku oblíbilo a v návštěvnících benátské kavárničky se poznávalo: jak Goldoni uvedl v pasáži „Autor čtenáři“, kdekoli se komedie hrála, byli diváci přesvědčeni, že byla napsána podle některých místních obyvatel.

V rámci Hry pro pamětníky reprízujeme archivní brněnskou rozhlasovou inscenaci z roku 1959, kterou natočila režisérka Olga Zezulová. Temperamentní herecké výkony v ní podávají Karel Kabíček, Vilém Lamparter, Karel Hospodský, Rudolf Chromek, Rudolf Krátký, Helena Kružíková, Josef Karlík a další.

Spustit audio