Před 20 lety jsme vysílali první Osudy: vzpomínky výrazného dramatika a spisovatele Františka Pavlíčka

17. červen 2022

Do české kultury se František Pavlíček zapsal především jako dramatik a scenárista. Na jeho tvůrčím kontě najdeme desítky rozhlasových her a pohádek. Poslechněte si, jak se ve vltavských Osudech ohlížel za svým životem – právě jeho vyprávěné vzpomínky úspěšnou programovou řadu v roce 2002 zahájily.

Připravil: Jan Kašpar
Technická spolupráce: Vlado Príkazský
Natočeno: v roce 2002

František Pavlíček vystudoval slavistiku a estetiku na Filozofické fakultě UK. Od roku 1950 působil jako redaktor Československého rozhlasu, později i jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Roku 1965 se stal na několik let uměleckým ředitelem Divadla na Vinohradech.

Pro svou angažovanost v roce 1968 byl nucen opustit veškerá místa v kultuře a stal se zakázaným autorem. Roku 1977 podepsal Chartu 77. Až do roku 1989 pracoval v několika dělnických profesích. V tomto období byly jeho hry hrány pod různými pseudonymy či jmény jeho přátel. Roku 1990 byl jmenován ústředním ředitelem Československého rozhlasu, kterým byl až do svého odchodu do důchodu.

Stál u vzniku mnoha rozhlasových her a pohádek. Z jeho televizní tvorby připomeňme alespoň tituly Babička (napsaná pro Jarmilu Kurandovou), Čas jeřabin, Sokratův podzim a Usmívej se, lásko má. Z filmových scénářů pak Horoucí srdce, Tři oříšky pro Popelku a spoluautorství scénáře dnes již klasické Markéty Lazarové. Je nositelem Ceny Vladislava Vančury za umělecký a osobní vklad do filmové tvorby z roku 2001.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související