Pražské Rudolfinum ožije videomappingem. Na 6 unikátních koncertech se podílí i Symfonický orchestr Českého rozhlasu

15. únor 2018

Jedenáct vizuálních umělců z celého světa spojí ve dnech 16., 17. a 18. února (vždy v 18 a ve 20 hodin) síly se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a společně promění interiér Dvořákovy síně pražského Rudolfina v audiovizuální galerii. V rámci neobvyklého projektu s názvem SIM/NEBULA budou moci diváci zažít téměř hodinu videomappingu za doprovodu mnoha známých skladeb.

Všechny tři večery jsou součástí programu Světelného festivalu SIGNAL, který díky jedinečnému propojení umění, městského prostoru a moderních technologií přilákal za svou pětiletou existenci do Prahy více než 2 miliony diváků.

Videomapping v Rudolfinu

Projekt SIM/NEBULA je speciální projekt, který je ojedinělý v celosvětovém kontextu. „Jedná se o 45minutový koncert doprovázený videomappingovou projekcí na celý interiér Rudolfina. Projekt připravovalo 11 umělců z celého světa, samotná příprava trvala skoro 7 měsíců,“ přibližuje genezi projektu jeho producent Martin Pošta.

Hudební složku unikátního audiovizuálního zážitku obstará Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který pod vedením dirigenta Jana Kučery zahraje skladby velikánů klasické hudby: zazní Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, 2. věta symfonie Z Nového světa Largo a předehra Karneval z pera Antonína Dvořáka a 2. věta symfonie Patetická Petra Iljiče Čajkovského. „K výběru jsme přistupovali tak, aby ty skladby byly známé a zajímavé a aby se do toho dalo dobře animovat. Chtěli jsme, aby skladby byly srozumitelné pro lidi, kteří je tak dobře neznají a případně i pro návštěvníky, kteří přijedou ze zahraničí a nejsou se skladbami seznámeni do detailu,“ přibližuje výběr děl Martin Pošta.

Videomapping v Rudolfinu

A jak to vypadá s projektem do budoucna? „Doufám, že SIGNAL nepřestane překvapovat tím, jakými cestami se vydá. Tento projekt vyvolal obrovský zájem nejenom v České republice, ale i v zahraničí. Doufám tedy, že se nám takovýto projekt podaří exportovat mimo hranice naší republiky,“ dodává Martin Pošta.

autoři: Daniel Jäger , Hok
Spustit audio