Pozvánky na Boskovice a Besedu u Bigbítu

30. červen 2013

Dvě 21 leté přehlídky sází na pečlivý program s dlouhou dobou trvanlivosti

BOSKOVICE (11. – 14.7.)
Když v Americe završíte jedenadvacetiny, je na místě bujarý večírek, kterým oslavíte dospělost a také svobodnou možnost konzumace alkoholu. Festival Boskovice americkou dospělost letos také slaví, večírek bude také, ale jinak žádná revoluce. A to je dobře. Boskovice už třetí desetiletí zůstávají oázou kvalitních koncertů i divadelních představení, které se odehrávají v prostředí Boskovického hradu i samotného města. I díky festivalu se povedlo zachránit zdejší unikátní židovské město. Ale Boskovice mají i další unikáty. V době kdy se řada letních akcí urputně snaží přiblížit svým zahraničním vzorům, honí do programu nejrůznější trendy jména a přehlídky postupně narůstají až do obludných rozměrů – Boskovice i v roce 2013 zůstávají rodinným festivalem s přátelskou atmosférou a programem, který osloví spíše náročnější návštěvníka.

Zatímco pro řadu tuzemských festivalů je prakticky nemožné sestavit program bez Sto zvířat, Vypsané Fixy nebo Kryštofa – v Boskovicích letos ovládnou prostor hlavní scény v letním kině skvělé ale nikterak masové party jako Čankišou nebo Už jsme doma. Stalo se už tradicí, že v Boskovicích divák narazí na bezpočet nevšedních jmen ze světa. Letos dorazí třeba klezmer parta Oy Division z Izraele, stylově příbuzní Klezmafour z Polska nebo maďarští etno-funkeři Kerekes Band. Jednu scénu vždy také ovládnou jazzmani – Skleník letos roztopí zástupci české a německé jazzové scény. Z dalších zajímavých jmen bych si dovolil vypíchnout Longital, Vladimíra Václavka, Květy nebo Beatu Bocek. Hrad každým rokem patří divadlu, mezi filmovými projekcemi nechybí Šmejdi nebo Hořící keř.

Švihadlo na festivalu Boskovice 2010

Boskovice jsou – a bude se opakovat - zkrátka milý a rodinný festival, kam se nesjíždí tisícovky lidí. Návštěvníky čeká velmi příjemné a tolerantní prostředí. Do areálu s sebou na příklad můžete vzít i svého psa, ubytování je možné v krásném stanovém městečku. Zcela unikátní záležitostí jsou online přenosy z jednotlivých scén, které probíhají na webu www.boskovice-festival.cz.

BESEDA U BIGBÍTU (2. – 3.8.)
Jestli je u nás nějaký festival, který skutečně klame názvem, je to Beseda u bigbítu. Člověk by si pod tím představil lopaťáckou přehlídku s vesnickými tancovačkami a Harlejem, co by hlavní hvězdou. Ale tahle sympatická akce je přitom setkáním toho nejzajímavějšího, co tuzemské luhy a háje za poslední roky vyprodukovaly. Kdybych si měl zvolit festival, který mi je svým programem skutečně nejbližší, byla by to právě Beseda u bigbítu. Jenom kdyby se člověku chtělo se táhnout až do Tasova v okrese Hodonín. A mimochodem, i Beseda u bigbítu se letos bude konat už po 21. Kvalita zkrátka vydrží!

Beseda u Bigbítu 2012

Pojďme k tomu programu, který letos ukrývá krále slovenského jazzu Petera Lipu, Zrní, WWW, Kieslowski, Bratry Orffy, Fru Fru, Beatu Bocek, Never Sol nebo Borise Carloffa. Tedy všechno čerstvé zboží s dostatečnou dobou trvanlivosti. Poctivý program tuzemské provenience je vždy doladěn i nějakými chuťovkami z ciziny – v minulosti se besedovalo s trumpeťákem Erikem Truffazem, finskými rockery Waltari nebo elektroknížetem Felixem Kubinem. Letos do Tasova zamíří britská progresivní parta The Pineapple Thief, talentovaný kytarista Dave Herrero kombinující soul a blues, maďarské Volkova sisters a nebo v Čechách už takřka zdomácnělý nevšední hiphopeři z Polska Napszyklat.

02824287.jpeg

Motto festivalu „kultura z jiného světa“ je výstižné, tenhle festival skutečně působí jako z jiného světa. Přitom je to jednoduché – nepodbízet se, dělat to poctivě a řídit se vlastním vkusem.

A CO BUDE V NEONU PŘES LÉTO?
Přemýšlel jsem, čím bychom vyplnili náš pořad během léta. Ten program v minulosti byl různý – jednou jsme dali prostor zajímavým osobnostem a jejich výběru vlastních osudových desek, několikrát jsme vysílali záznamy koncertů a vloni jsme vzpomněli na pozapomenuté kapely a desky z tuzemské provenience. Tentokráte jsem si řekl, že bych mohl znovu zalovit ve vlastním bohatém archívu a opět oprášit několik dalších pozoruhodných alb z nedávné minulosti. Uvidíme, co doma pod postelí objevím za skvosty….

PLAYLIST 294. NEONU
1. Tata Bojs a Doubravánek – Pěšáci (Recycled)
2. Longital – Tak
3. Neversol – Laydown
4. Marta Töpferová a Tomáš Liška – K ránu

02776736.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.