Pozvánka do divadla

15. březen 2002

Tento týden se na prknech pražských divadel objeví dva nové tituly. Národní divadlo přichystalo svým divákům hru Vladislava Vančury Markéta Lazarová a Divadlo ABC přichází s inscenací hry G. B. Shawa Pygmalion.

Činohra Národního divadla uvádí v březnu premiéru baladického příběhu Markéta Lazarová . Při jeho psaní se Vančura inspiroval některými motivy z historie svého rodu. Přestože je děj situován do lapkovského středověku, nelze jej považovat za historický román. Je to dílo životní plnosti, síly a aktivity, družnosti a odvahy, zejména však vyznívá jako básnická oslava lásky a hold ženě. Režisér J.A.Pitínský (ND - Maryša, Bloudění, Tristan a Izolda) se snaží najít adekvátní jevištní prostředky pro přenesení Vančurovy silné a básnivé prózy na naši první scénu. V titulní roli se představí Petra Špalková (alt. Linda Rybová). Dále hrají Jiří Štěpnička, Alois Švehlík, František Němec, Michal Slaný, Miloslav Mejzlík, Zuzana Kronerová, Petr Motloch, Zuzana Stivínová/Marika Procházková a Jaromíra Mílová.
Premiéry se konají 14. a 15. března 2002. Další představení 18. a 20. března.

V Divadle ABC vsadili na divácky vděčné téma příběhu Pygmalion o chudé květinářce Líze Doolittlové, která se díky profesorovi Higginsovi, odborníkovi na fonetiku, dostane z ulice do společnosti kultivovaných lidí. V režii Oty Ševčíka hrají v hlavních rolích Kateřina Lojdová a Otakar Brousek ml. V dalších rolích se představí Jaroslava Adamová, Otakar Brousek st., Stanislav Fišer, Hana Doulová, Jana Drbohlavová, Kamila Špráchalová, Ernesto Čekan, Jana Hermachová a další.
Premiéra se koná 16. března 2002. Další představení 20., 25. a 30. března.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.